Начало Новини Актуално Синдикатите: Стачката в Мини Марица изток ЕАД започва от 12 януари

Синдикатите: Стачката в Мини Марица изток ЕАД започва от 12 януари

Актуално
Стачката в Мини Марица изток ЕАД започва от 12 януари

Ако не постигнем споразумение с ръководството на Мини Марица изток ЕАД, стачните действия ще започнат от 12 януари, защото на тази дата изтича 7-дневният срок от внасяне на уведомлението до изпълнителния директор. Това съобщи председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев. Излезе решението на Арбитражната комисия, което позволява да бъде спряно въглеподаването към централите, каза още Вълчев.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, синдикатите в мините обявиха стачна готовност заради неизпълнени ангажиментите от страна на ръководството на дружеството, регламентирани в подписаното на 12 юли споразумение. Ще бъде преустановено подаването на въглища към четирите централи в комплекса, което ще се отрази сериозно и на тяхната дейност. Те разполагат с едноседмични запази от суровината. Ще бъдат принудени на преминат на авариен режим на робота и да спрат производството на електроенергия, каза Валентин Вълчев.

Синдикалният лидер уточни, че те не искат увеличаване на заплатите, а еднократно изплащане на бонуси за добро производство. Сумата, която трябва да бъде разпределена е около 10 млн. лева. В навечерието на Коледа всички 7150 души, работещи във въгледобивното дружество получиха по над 1300 лева премии, но те нямали нищо общо с договорените през лятото допълнителни средства.

В изявление до медиите изпълнителният директор на Мини Марица изток ЕАД инж. Евгени Стойков заяви, че ръководството на дружеството изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от подписаното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Всички договорености, разписани в Колективния трудов договор през 2010 г. и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно.

В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% и това е факт от 01.07.2011 г. Средната работна заплата в дружеството е 1550 лева, се казва още в съобщението.

Още новини