Начало Новини Актуално Синдикатите - със свои предложения за отпуските

Синдикатите - със свои предложения за отпуските

Актуално

Натрупаните неползвани отпуски са реално съществуващ проблем, но ние не приемаме начина, по който се подхожда към него, не бива по този начин да се полагат условия за бъдещо недопускане на натрупване, коментира изпълнителният секретар на департамента по правна закрила и законотворческа дейност към КНСБ Чавдар Христов. Очаква се днес синдикатите да изразят официалното си становище по тази мярка на правителството.

"Нашето мнение е, че така разписани, мерките няма да имат ефект и те целят да прикрият основната идея на промяната - орязване на възможността работниците и служителите да получат обезщетение за неползвани отпуски, ако трудовите или служебните правоотношения бъдат прекратени. Предвижда се да могат да се получават до 10 дни, ами ако при напускане на работа работникът има повече?", добави юристът.
Според него, ако предложението бъде одобрено в този вид, това може да доведе до сериозно социално напрежение. Още повече, че работодателите изразявали "деликатен негативизъм", защото парите, които би трябвало да изплатят, ще им бъдат подарък. С въвеждането на това ограничение държавата ще си осигури възможността да не плаща отпуските при съкращения в администрацията, пише вестник Старозагорски новини.
"Имаме по-добри предложения, които ще предоставим на правителството, смятам, че трябва да се намери среден вариант, който да удовлетвори и работодателите, и правителството, и синдикатите. Мисля, че в диалог можем да намерим добро решение", добави Чавдар Христов. Една от възможностите е да се въведе давност на отпуските, което означава правото на ползване и получаване на обезщетението да се обвърже с определен срок.

Още новини