Начало Новини Актуално Синдикатите са готови на протести заради подготвяното сливане на болниците в Стара Загора (видео)

Синдикатите са готови на протести заради подготвяното сливане на болниците в Стара Загора (видео)

Актуално
д-р Петър Атанасов

За пореден път в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора се надига недоволство заради предстоящо обединение на здравното заведение с Университетска болница. Назначеният на 18 януари изпълнителен директор д-р Петър Атанасов подписа споразумение за преструктурирането и с това спечели още по-голямо недоволство срещу себе си.

На открито заседание на медицинския съвет той даде противоречива информация, от която не стана ясно дали ще има съкращения на легла и персонал и какви ще бъдат заплатите.

Министерството на здравеопазването се ангажира с категоричната позиция да няма съкратени хора от работещите лекари, медицински сестри и санитари в бъдещата структура и за предстоящи инвестиции в съвременна апаратура. Запазва се броят на леглата, запазват се делигираните бюджети, заяви д-р Атанасов и в присъствието на журналисти.

Малко по-късно каза, че няма да има съкращение на персонал и леглата ще бъдат оптимизирани.
Леглата в областната болница са около 550, а в Университетска - около 350. Всяко оптимизиране води до съкращения и на персонал.

В рамките на 10 минути два пъти ви даде точна информация - от една страна, че няма да има съкращения, от друга страна, че леглата ще бъдат съкратени, а ние всички знаем какво влече това след себе си, каза пред медиите д-р Веселин Попов, началник на отделението по неврохирургия в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович.

Всички членове на Медицинския съвет се подписаха под декларация срещу обединението на болниците. Синдикатите също ще се допитат до мнението на персонала.

Ако принципалът не се замисли, ще се стигне до протест. Отворени ме за преговори, но ако не постигнем желаните резултати - знаете какво правим, отстояваме ги до край, заяви д-р Атанас Бадов, председател на КНСБ в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович

Лекарите настояват здравният министър да представи в Стара Загора точни разчети на структурата и финансовата рамка.

По информация на бившия директор на областната болница д-р Николай Колев, задълженията на ръководеното доскоро от него здравно заведение са 12 млн. лв., а на Университетска болница - 8 млн. лева.

 

Още новини