Начало Новини Актуално Синдикатите плашат: Мините може да спрат работа и без стачка

Синдикатите плашат: Мините може да спрат работа и без стачка

Актуално

Повече от 40 дни след продължилата 7 дни ефективна стачка в Мини Марица-изток ЕАД, голяма част от постигнатите споразумения не са изпълнени, заявиха вчера на пресконференция представители на двата синдиката в дружеството. Според тях собственикът, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, не прави нищо за подобряване условията на труд на миньорите.

Извършената от Инспекцията по труда проверка е повърхностна и непълна, смята лидерът на КТ Подкрепа Генчо Генчев. Той обаче цитира констатации от доклада, че багер RS2000 се обслужва вместо от 8 от 6 човека, а насипообразувател - от 4 вместо от 8 човека. Според синдикалистите, имало случаи, когато работници изпълняват дейности, за които нямат необходимата квалификация. През февруари имало дори инцидент, разминал се с лошия край (б.р. - за този инцидент медиите не бяха уведомени). Пак от доклада на Инспекцията по труда ставало ясно, че през миналата година са отлагани ремонти заради предстояща доставка на определени части. Очевидно е, че това, за което говорихме по време на стачката за състоянието на техниката и човешките ресурси, не е наша измислица, каза Генчев.

Според споразумението е трябвало да започне процедура за спешно назначаване на хора на 85 позиции, при положение, че са необходими общо 450 работници. Синдикатите обявиха, че към момента са обявени 12 нови работни места, кандидатите са 1500, а са назначени 4-ма. Изпълнени били и само част от предписаните от Инспекцията по труда 31 процедури за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труда.
Другото притеснение на синдикатите е състоянието на тежкото минно оборудване и спомагателната механизация. Според тях от 56 булдозера поради липса на резервни части работят не повече от 15, които изпълняват разнопосочни задачи на отдалечени едно от друго места. Тревога будел и ниският коефициент на разкривката - едва 1.2, което е критично при силно завишения добив - 130-150%.

Притеснени сме от тежкото състояние на Мините. Въпреки стачката, към проблемите тук все още се гледа с недостатъчно внимание от страна на министерството. Преди 40 дни казахме, че сме доволни от постигнатото споразумение, но то не се изпълнява. Не започне ли бърза промяна на отношението, може да се създаде голям проблем на българската енергетика, каза още Генчо Генчев. Колегите му го подкрепиха, като подчертаха, че ако това продължи, работата в Мините ще спре и без стачка.
Синдикалистите лансираха и идеята енергетиката да бъде отделена от мегаминистерството, където е заедно с икономиката и туризма. Според тях в този си вид то не обръща достатъчно внимание на енергетиката и това поставя въгледобивното дружество под заплахата технологично да спре работа.
Като най-спешни мерки синдикатите посочиха спиране зверското изземане на въглищата, тоест разумен добив, подобряване състоянието на тежката и спомагателната механизация и назначаване на още работници на свободните места.
От 8 март трябва да започнат и преговорите с работодателя за подписването на нов колективен трудов договор.
Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини