Начало Новини Актуално Синдикатите от МБАЛ Киркович сезираха Плевнелиев и Борисов за предрешеното сливане

Синдикатите от МБАЛ Киркович сезираха Плевнелиев и Борисов за предрешеното сливане

Актуално

Синдикалните лидери на МБАЛ Киркович - д-р Атанас Бадов (КНСБ) и Петър Ялъмов (КТ Подкрепа), изпратиха вчера ОТВОРЕНО ПИСМО, подкрепено от над 700 души персонал, до министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и Парламентарната комисия по здравеопазване по повод непрозрачния и протичащ под натиск процес на вливане на Университетска болница в най-голямото здравно заведение в областта.

Горещата тема от 30 май т.г., когато на посещение в Стара Загора беше зам.-министърът на МЗ д-р Вичев, имаше своето продължение на срещата на представители на двата синдиката в МБАЛ Киркович, чийто резултат е Отвореното писмо. В него се акцентира, че сключеният на 15 май т.г. договор между директорите на МБАЛ Киркович и Университетска болница за сливането на двете здравни заведения, преди провеждането на Общо събрание в областната болница, насрочено за 20 юни т.г., е в нарушение на Търговския закон. Отправена е молба към съответните институции за съдействие процесът на вливане да бъде отложен във времето. Изтъкнати са аргументи, събрани в 10 точки, в които се настоява за: извършване на анализ на финансовото състояние на двете болници от независими експерти, да бъде предоставен за разглеждане и одобрение подробен план от МЗ с конкретни предложения за цялостния процес - прогнозни бройки персонал и работни заплати, да се направи анализ за възможностите за спестяване на разходи, да се изработи план за погасяване на разходите, като се имат предвид общо натрупаните около 20 милиона лева задължения, и едва след всичко това да се вземе крайно решение. Подновено е предложението за контактни групи от двете здравни заведения за приближаване на позициите, както и да се сключи договор за обучение на студенти на базата на болница Киркович. Посочва се и фактът, че между 80 и 90% от персонала на здравното заведение в подписка са декларирали своето противопоставяне на механичното сливане на болниците, както и недоверието към сегашния изпълнителен директор д-р Петър Атанасов.

Необмисленият процес на това сливане ще разтърси здравеопазването в областта и ще наруши ритъма на оказване на спешна, неотложна и специализирана болнична помощ. Заявяваме, че ще се борим с всички разрешени от закона средства, за да защитим и запазим болницата си - прешлен от гръбнака на здравеопазването в страната. Ако не бъдем чути и не получим спешен отговор, на 20.06.2012 година ще блокираме мястото за провеждане на Общото събрание на МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович АД, се казва още в Отвореното писмо.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини