Начало Новини Актуално Синдикатите очакват решение за увеличаване цената на въглищата

Синдикатите очакват решение за увеличаване цената на въглищата

Актуално

До края на тази седмица очаквам да се проведе срещата с представители на правителството, КНСБ и нашата организация и ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД по актуални проблеми на развитието на дружеството и на сектор "въгледобив" като източник на енергийни ресурси за икономиката на страната, съобщи председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ инж. Пенчо Токмакчиев.

От поканените четирима министри двама са потвърдили участието си - вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, очаква се да потвърдят и министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на труда и социалната политика Тотю Младенов. До 15 май е срокът, в който Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да отговори на въпросите, поставени на заседанията на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество "Добив и преработка на минерални суровини, въгледобив, енергоресурси и минно строителство", припомни синдикалният лидер.
"Федерацията изпрати до поканените министри, както и до премиера Бойко Борисов, становище по най-наболелите проблеми. На първо място ние очакваме да се вземе възможно най-правилното решение за увеличаване цената на източномаришките въглища, замразена по конюнктурни причини предизборно от предишното управление. Припомняме, че това са лигнитите с най-ниска цена в Европа и увеличението на цената им в последните 8-10 години е много по-ниско от инфлацията. Икономически абсурд е ТЕЦ-овете, консуматори на тези въглища, да имат печалба 15-16 пъти по-висока от тази на Мините. Другото ни голямо безпокойство е рискът от провал на инвестиционната програма на дружеството в размер на 96 млн. лв. поради липса на финансови ресурси. Това пък създава опасност да не бъдат изпълнени всички изисквания, свързани с добива на 7-8 млн. тона въглища повече, необходими за новата ТЕЦ "AES Гълъбово", чийто пуск се очаква до края на годината", коментира инж. Токмакчиев, цитиран от вестник Старозагорски новини.
На срещата ще бъдат поставени и други въпроси, свързани както с "Мини Марица-изток", така и с въгледобива като цяло. Синдикатите са решени да отстояват позицията си за запазване на държавната собственост върху най-голямото дружество за открит въгледобив. Те ще настояват също за развитие на проекта за нова централа, базирана на местните лигнити, при спазване на изискванията за депониране на въглеродния диоксид. Акцент ще бъде поставен и върху необходимостта от законодателни промени, които ще ускорят и улеснят отчуждаването на необходимите за минните работи земи. Липсата на яснота изправя "Мини Марица-изток" пред риска от спиране на работата. Такава законова промяна засяга и отчуждаването на земи и за други мини, но за момента ситуацията в този регион е най-критична. Синдикатите искат още мерки за оптимално натоварване на енергийните мощности през пролетно-летния сезон, нормализиране на ритъма на разплащанията от НЕК към топлоцентралите и от тях - към Мините, чието нарушаване в последните години затруднява работата по цялата верига, запазване на съществуващите социални придобивки за миньорите, удължаване до 2014 година на срока за пенсиониране при условията на първа и втора категория труд. От правителството и българските евродепутати те очакват да защитят молбата до Европейската комисия за удължаване на срока за привеждане на топлоцентралите в съответствие с екологичните стандарти и директиви на Евросъюза. В новата енергийна стратегия до 2020 година е необходимо да се защити ролята и мястото на въгледобива в икономиката на страната като фактор за енергийната независимост.
Започнатият със заседанието на Браншовия съвет диалог трябва да продължи в същия конструктивен дух, защото бъдещето на "Мини Марица-изток" влияе на стабилността на другите енергийни дружества в комплекса, а отрасълът като цяло е гаранция за енергийната независимост, затова се надявам срещата да се осъществи възможно най-скоро, каза инж. Пенчо Токмакчиев.

Още новини