Начало Новини Актуално Синдикатите не подкрепиха проекта за бюджет за 2011 г.

Синдикатите не подкрепиха проекта за бюджет за 2011 г.

Актуално
240 лева

В проектобюджета за следващата година не е заложено увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. Това е потвърдил финансовият министър по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Предложението на социалния министър Тотю Младенов, подкрепяно от синдикатите, бе минималното месечно възнаграждение да нарасне от 240 на 270 лв., пише вестник Пари. След като е станало ясно, че това не може да се случи, синдикатите са настояли пред тристранката да се въведе необлагаем минимум за доходи с размера на минималната работна заплата. Така нетното минимално възнаграждение няма да пада под прага на бедност, който за тази година е определен на 211 лв., обясни Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ.

От КТ "Подкрепа" пък са дали предложение да се възстановява ДДС на потребителите на определени стоки и услуги. Целта е да се изкарат на светло обороти, които в момента изобщо не се отчитат, заяви вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Например ходенето на зъболекар - срещу касова бележка да може да се възстанови ДДС на пациентите, каза Манолов. Тази идея обаче не е била обсъждана от участниците в тристранката.
Без подкрепа Двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" не подкрепиха бюджета за следващата година. Не приемаме неговата философия, това е бюджет на стагнацията, чрез него се търси единствено орязване на разходите, а не увеличение на потреблението, коментира Кокалов. По сметките на синдикатите вследствие на замразяването на заплати и пенсии доходите на българите през тази и следващата година ще паднат общо със 7%. Освен това синдикатите подобно на работодателските организации смятат, че заложеният ръст на БВП от 3.5% е твърде оптимистичен.

Повече прозрачност Социалните партньори са получили уверение от финансовия министър, че за догодина ще бъдат ясно разписани всички действителни разходи на министерствата, включително и на MBP. Това означава по-голяма прозрачност, коментира Божидар Данев. Досега в държавните бюджети са били скривани реалните разходи на министерствата, тъй като всички осигурителни и здравни вноски за техните служители се внасят като трансфер от държавата, а не се разписват в техните бюджети.

Още новини