Начало Новини Актуално Синдикатите и ръководството в Ремотекс започват преговори

Синдикатите и ръководството в Ремотекс започват преговори

Актуално

Преговорите между ръководството на "Ремотекс - Раднево" ЕАД и представителите на Стачния комитет и синдикатите отбелязаха вчера напредък, съобщи инж. Пенчо Токмакчиев - председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Очаква се днес от 15 часа да започнат преговорите за подписване на Колективния трудов договор. "Ефективните стачни действия могат да се проведат при строго спазване на нормативната уредба. По време на преговорите в началото на тази седмица не се постигна договореност за минималния обем дейности, които трябва да бъдат осигурени по чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове при провеждането на ефективна стачка. Ние имахме готовност да тръгнем за Стара Загора с председателя на Арбитражната комисия към КНСБ, с наши юристи, за да обсъдим на място ситуацията и да помогнем на работниците. Засега отлагаме посещението, но подкрепяме работниците и ще се борим за правата им", каза инж. Токмакчиев, цитиран от вестник Старозагорски новини.
В прессъобщението на синдикалната централа се пояснява, че Стачният комитет е потърсил съдействие от Националния институт за помирение и арбитраж за осигуряване на арбитър, който да реши спора по задължителната процедура. По време на преговорите работодателят е оказал натиск на работещите, като е настоявал в споразумението да бъдат включени две нерегламентирани от закона искания - да се представи списък на стачкуващите и по време на стачката работниците да не посещават работните си места, а да се намират на откритата площадка между Механичен цех и Ковашки цех, при това - в зимни условия.
КНСБ категорично се противопоставя на неоправданото искане за предоставяне на списък на стачкуващите, който може да бъде използван за провеждане административен натиск и дисциплинарни уволнения, на каквито вече станахме свидетели през декември 2009 г. Тогава работниците, под ръководството на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", излязоха на законен протест заради неизплатените с месеци работни заплати, лошите условия на труд, липсата на работно облекло, спиране на безплатната храна и незаконното изземване на пари от Взаимоспомагателната каса на колектива. Двете работнички, които застанаха пред камерата на бТВ - Керка Вълчева и Иванка Михалева, бяха уволнени дисциплинарно с мотива, че увреждат престижа и доброто име на предприятието. Те заведоха дело и защитата им в съда е поета безплатно от доверения адвокат на КНСБ Георги Бинев.
С подписването на вчерашния протокол ръководството на дружеството се ангажира да изплати по график дължимите възнаграждения, като заплатите за ноември бъдат платени на два пъти до края на този месец, да достави до 15 януари питейна вода във всички цехове, а до 10 февруари да възстанови сумите по Взаимоспомагателната каса с лихвите. Дали ангажиментите ще бъдат изпълнени, предстои да видим, но синдикатите са сигурни, че запазват готовността си за ефективна стачка.

Още новини