Начало Новини Актуално Синдикатите и ръководството на Мини Марица изток ЕАД ще продължат преговорите на 12 януари

Синдикатите и ръководството на Мини Марица изток ЕАД ще продължат преговорите на 12 януари

Актуално
Мини Марица изток

Днешните преговори между синдикатите и ръководството на Мини Марица изток приключиха без успех. Представителите на работниците и служителите продължават да настояват за изплащане на еднократни бонуси в размер на 1000 лева на човек. Мениджмънтът на въгледобивното дружество отстоява своите две предложения - или по 250 лева на човек, или целеви награди на определени от тях служители и структури.

Следващите преговори ще се проведат в четвъртък, 12 януари, от 13 часа. На днешната среща присъства зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, синдикатите подготвят стачка от 14 януари ако не бъдат изпълнени исканията им за изплащане на бонусите. За целта са необходими между 8 и 10 млн. лева, които не са заложени в бизнес плана.

В дружеството работят около 7150 души. Всеки един от тях получи за Коледа по 1330 лева и по 760 лева за отоплителния сезон. Средната работна заплата в дружеството е 1580 лева.

Междувременно ръководството на мините внесе иск в Окръжен съд - Стара Загора, с който оспорва законосъобразността на стачката. Очаква се на 11 януари съдията докладчик да определи датата, на която ще се проведе откритото заседание.

На 10 януари около 4 000 работници проведоха 1-часова предупредителна стачка.

Още новини