Начало Новини Актуално Синдикатите - доволни от решението за Брикел. Засега!

Синдикатите - доволни от решението за Брикел. Засега!

Актуално

Доволни сме от проведената в петък среща на високо равнище за Брикел, но си даваме сметка, че това не е трайно решение на проблемите, коментира инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите миньорски синдикати към КНСБ.

"Предстои в следващите три месеца да се направи оценка по ОВОС, да се изготви проектът за рехабилитацията. Собственикът Христо Ковачки се ангажира с представянето на банкови гаранции и осигуряването на инвестициите, необходими за изграждането на сероочистващите инсталации", добави той.
По думите му е възможно в изграждането на съоръженията да участват и работници от "Брикел". Синдикатите ще се стремят да бъдат запазени работните места за времето, в което се прави рехабилитацията и дружеството работи с намалена мощност. След две седмици пък ще се събере междуведомствена комисия, в която участват представители на повече от 130 предприятия, за да се реши възможно ли е да се преразпределят квотите парникови газове, които да се използват от "Брикел".

"Въпреки положителното за момента решение, има много неясноти. Знаем, че не бива да се успокояваме, защото поетите ангажименти трябва да се изпълняват и "Брикел" може да съществува само ако отговаря на изискванията", каза още инж. Токмакчиев.

В "Брикел" протести в понеделник няма да има, каза лидерът на КНСБ в дружеството Диана Тунева. Работниците обаче ще се съберат отново в очакване да чуят какво предстои в следващите месеци.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини