Начало Новини Актуално Синдикатите бойкотираха обсъждането на осигурителния стаж

Синдикатите бойкотираха обсъждането на осигурителния стаж

Актуално
Стара Загора

Синдикатите няма да участват в дискусия за увеличаването на осигурителния стаж от догодина на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че КНСБ не е получил документите по надлежния ред, свързани с предложението на Симеон Дянков за увеличението на стажа от догодина. „Няма такава идея. Има компромисен вариант, договорен с министър-председателя, който беше сложен на масата пред нас. Ако някой има други идеи, те са против Бойко Борисов. И ако това е г-н Дянков – трябва да излезе против министър-председателя в прав текст и да го каже. Ако това прави той в момента, аз смятам, че това е бламиране на министър-председателя”, каза Димитров, цитиран от Агенция Фокус.
Президентът на КТ Подкрепа Константин Тренчев каза, че синдикатите могат да прекратят синдикалния диалог, ако „глупостите продължат” по повод предложението на финансовия министър за вдигане на стажа.

На сайта на КНСБ е публикувана Декларация на ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа и ръководствата на федерации, синдикати и съюзи от материалния сектор към КНСБ и КТ Подкрепа до премиера Бойко Борисов.


Уважаеми г-н министър-председател,

След трудните експертни преговори бе постигнат консенсус по много от спорните въпроси между синдикати, работодатели, НОИ и министъра на труда и социалната политика. В последния момент, в остро противоречие с постигнатото вече в преговорите вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди намеренията си за повишаване на осигурителния стаж за пенсиониране на над 3 млн. български граждани и на възрастта за пенсиониране на категорийните работници и специалисти от  01.01.2011 г. Според него това се налага с оглед увеличението на осигурителната вноска да не е с повече от 1.5%. По този начин беше обезсмислено изтеглянето с Вашето съгласие и съдействие на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Ние считаме, че нова ескалация на социалното напрежение не е необходима, но опитите за финансово стабилизиране на осигурителната  система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на българските граждани до пенсиониране ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици. Вина за това ще носят финансовият министър Симеон Дянков и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Позициите, които изразяват двамата министри са в противоречие с публично поетия от Вас ангажимент за нова, социално приемлива стратегия за продължаване на реформите за усъвършенстване на пенсионната система.  В тази връзка ние сме убедени, че възстановяването размера на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2011 г., за което получихме Вашето принципно съгласие, ще позволи плавното и не толкова болезнено увеличение на стажа и в последствие разумно повишаване на възрастта за  всички категории работещи, каквато е практиката в страните от Европейския съюз. Предложението на министър Дянков не може да доведе до това.

Уважаеми г-н министър-председател,

Преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество могат да бъдат резултатни, само при поемането на ясен предварителен ангажимент от Ваша страна на среща със синдикатите за това, че преговорите ще продължат само в посока постигане на общо споразумение по  параметрите, договорени с висок консенсус с министъра на труда и социалната политика, управителят на НОИ и представителите на работодателски организации.

 

Още новини