Начало Новини Актуално Синдикати в защита на социалната цена на Брикел

Синдикати в защита на социалната цена на Брикел

Актуално

Затварянето на "Брикел" не само ще остави без работа няколко хиляди души, но ще има и още един доста силен социален ефект, коментира инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. "Фабриката в Гълъбово е основният производител на брикети у нас, държи около 70% пазарен дял.

Да не забравяме, че брикетите се използват главно от социалнослабите, голяма част от продукцията годишно се ползва за целеви енергийни помощи за отопление, освен това с тях се отопляват училища, детски градини и социални заведения. Ако производството спре - държавата ще бъде изправена пред необходимостта да търси други източници за задоволяване на тези потребности", добави той.
Според него заплахата обхваща не само работещите в "Брикел" около 2000 души, а поне още толкова, пише вестник Старозагорски новини. Сред тях са работници в търговски и ремонтни фирми и в БДЖ, но това ще се отрази и на работата на "Мини Марица-изток", които осигуряват годишно около 3 млн. тона брикетируеми въглища. До края на май синдикатите ще се срещнат с представители на министерствата, имащи отношение към затварянето на "Брикел", поясни още синдикалният лидер. Европейската комисия отхвърли искането на страната за удължаване с 2 години на срока за извеждане от експлоатация на "Брикел" и още четири централи, за които има условия по договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Според зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, независимо от отговора на Европейската комисия, преговорите за удължаване живота на петте централи ще продължат.
В последната седмица на май очакваме и срещата с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на околната среда и водите Нона Караджова и на труда и социалната политика Тотю Младенов по проблемите на "Мини Марица-изток" ЕАД и на сектор "Въгледобив", припомни инж. Токмакчиев. Дотогава синдикатите ще са готови и с официалната си позиция за реформата в пенсионната система, в която ще настояват да не се започва от нулата и да се удължи гратисният период за пенсиониране при условията на първа и втора категория труд.
В момента Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ провежда съвместен семинар със сродната турска организация Maden-is. Сред обсъжданите теми са колективните трудови договори, осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, новите енергийни проекти, уточни инж. Токмакчиев.

Още новини