Начало Новини Актуално Синдикати, обществеността на Гълъбово и миньорите подкрепят искането на Брикел да не затваря

Синдикати, обществеността на Гълъбово и миньорите подкрепят искането на Брикел да не затваря

Актуално

Енергетиците и работниците на гълъбовското дружество „Брикел“ предприеха крайна мярка, за да защитят нарочената от Министерството на околната среда и водите за закриване топлоцентрала - първата източномаришка ТЕЦ, която на 1 декември навършва 50 години от пуска.

На общо събрание, свикано от двата синдиката - Подкрепа и КНСБ, единодушно бе обявено, че в понеделник от 9 часа започват мирни протестни действия в знак на несъгласие с водената от министерството политика.
„След като не срещаме разбиране от страна на МОСВ, ние сме принудени да пристъпим към протестни действия от 18 октомври. Изразяваме и готовността си да се пренесем на „жълтите павета“ до  удовлетворяване на нашите искания“, се казва в приетата декларация, която е адресирана и до премиера Бойко Борисов.
Сред исканията са централата да продължи да работи с намалена мощност, като се даде възможност да се реализират намеренията на собственика за изграждане на необходимите очистващи инсталации, а през този период централата да получи квоти за емисии на парникови газове от резерва за несъществуващи стари инсталации. В декларацията се настоява пред правителството „да се намери спешно политическо решение за отлагателен период, който да осигури работа на „Брикел“ до финализиране на инвестиционните намерения на дружеството“.
Препълнената зала посрещна с бурни одобрения предложението да бъде поискана оставката на министър Нона Караджова.
За да дадат подкрепа и да изразят работническа солидарност, на събранието взеха думата и председателят на Независимата федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петков, Божидар Митев - председател на специализирания синдикат на енергетиците, регионалните лидери на „Подкрепа“ и КНСБ - Михаил Михайлов и Иванка Данаилова, председателят на „Подкрепа“ в „Мини Марица Изток“ Генчо Генчев.
„Защитаваме интересите не само на „Брикел“, а на 200-300 хиляди българи, които няма да имат алтернатива за оцеляване“, заявиха синдикалните лидери. Всички бяха категорични, че е необходима политическа воля, за да се реши проблемът.
Както вече „Новината“ писа, министър Нона Караджова изпрати писмо, в което иска до края на месеца "Брикел" да спре работа с аргумента, че за това настоява Брюксел, тъй като са изтекли пределните 20 хиляди часа работа, без да се спазват еконормите. Оттук нататък заради вредните газове, отделяни от централата, страната ни е заплашена от сериозни санкции. Караджова дори обяви, че от 20 октомври ще бъдат спрени доставките на въглъща от мините към ТЕЦ-а и се закани да затвори принудително централата.

На специална пресконфренция вчера, в която участва и зам. изпълнителният директор на „Брикел“ инж. Георги Златев, бяха оборени с документи няколко от аргументите, които Караджова размахва в защита на действията си. Стана ясно, че държавата не е изпълнила ангажиментите си по приватизационния договор след продажбата на дружеството преди 6 г., сред които е да осигури брикетопроизводството в единствената у нас фабрика и топлоподаване на Гълъбово.
От месец май 2008 г. дружеството е започнало действия за проектиране и изграждане на екоинсталации и макар че удовлетворява исканията на МОСВ, няма решение за ОВОС. Дружеството е сключило договор с немска фирма да извърши строителството и собственикът има воля да модернизира мощностите в кратък срок, като е дал и банкова гаранция от 38 млн. евро за това.
Енергетиците изтъкнаха непоследователните действия на различните министерства и държавни институции, които показват, че едната ръка не знае какво прави другата. „Защо само преди няколко месеца “Брикел“ получи лиценз за производство на еленергия за следващите 10 г., след като трябва да спира дейността си“, зададоха риторичен въпрос вчера. Според еколожката на дружеството Росица Михалева, централата може да продължи да работи, като получи квоти за емисии за парникови газове, след като се преразгледа разрешителното, тъй като няма да се изгражда нов обект, а ще се рехабилитира старият.
Ако „Брикел“ затвори, всеки месец държавата ще губи по 1 млн. лв. от ДДС, 400-500 хил. лева от осигуровки и около 200 хил. лева от акциз, са изчислили от ръководството на централата.
Ако „Брикел“ затвори, ще се затрудни работата на „Мини Марица Изток“, която осигурява въглища за ТЕЦ-а по договор, на останалите две топлоцентрали, на „Енергоремонт“, както и ще спре помпената станция, която поддържа нивото на язовир „Розов кладенец“. Най-сериозният аргумент е, че държавата няма никаква алтернатива за решаване на технологичните и социалните проблеми, които следват от спирането на топлоцентралата.
„Казусът „Брикел“ е сложен, но той не е нерешим. Аз нямам сърце да затворя ТЕЦ-а и да обрека на безработица и мизерия висококвалифицирани специалисти“, така емоционално отговори инж. Георги Златев на въпроса ще изпълни ли доброволно решението на екоминистреството. 

Информация: вестник Новината

Още новини