Начало Новини Актуално Синдикати искат увеличение на цената на въглищата

Синдикати искат увеличение на цената на въглищата

Актуално
Загорка

Правителството обсъжда възможността за приватизация на миноритарни дялове от една или повече държавни фирми чрез листване на Българската фондова борса. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след провелата се в присъствието на премиера Бойко Борисов среща с представители на КНСБ, КТ Подкрепа и членуващите в тях синдикални федерации на миньорите и енергетиците. В разговорите участваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Според министър Трайков  за всеки отделен случай решението за приватизация на миноритарни дялове ще бъде взимано след консултации и дискусии с представители на синдикалните организации, съобщиха от Правителствената пресслужба.

По време на срещата беше обсъдена възможността за изграждане на интегрирана държавна компания, включваща  дружества от енергийния сектор, която да има възможността да ги управлява ефективно.

Въглищата като местен ресурс са изключително важни за България и това е записано в  Енергийната стратегия на страната. Правим всичко възможно за увеличаване капацитета на мощностите включително и чрез изграждане на нови такива, рехабилитирахме и двата блока на ТЕЦ Марица Изток 2, с което удължаваме срока на използването им с 25 години и повишаваме капацитета им с 40 MW, допълни министър Трайков. Той посочи, че предстои да бъде разгледано изпълнението на инвестиционната програма на Мини Марица изток ЕАД, за да се вземе решение по предложението на профсъюзите за увеличаване цената на лигнитните въглища. Според министър Трайков покачването до предишните стойности ще осигури допълнителни приходи в размер на приблизително 14 млн. лева. Синдикатите изразиха позиция, че подобна стъпка няма да доведе до поскъпване на енергията за потребителите, а ще даде възможност за рехабилитация, ремонт и инвестиции в мините. 

Министър Трайков съобщи още, че момента протичат предварителни проучвания във връзка с възможността България да кандидатства за европейско съфинанисране относно реализацията на демонстрационен проект за използване на чисти въглищни технологии, и по-конкретно изграждане на две площадки за улавяне и съхранение на въглерод.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов дебатът по всички тези теми продължава с участието на ресорните заместник-министри и представителите на синдикатите.
 

Още новини