Начало Новини Актуално Синдикалисти поискаха оставката на Нона Караджова заради Брикел

Синдикалисти поискаха оставката на Нона Караджова заради Брикел

Актуално
София, протести

Оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова бе поискана вчера на националния протестен митинг-шествие на КНСБ срещу промяна в пенсионната система. В протеста се включиха и повече от 700 представители на Старозагорска област, като над 200 бяха членове на миньорските синдикати.

Оставката на екоминистърката бе поискана от Диана Тунева, председателка на синдикалната организация на КНСБ в Брикел, заради предлаганото затваряне на предприятието. Изказването й бе посрещнато с одобрителни възгласи.
От трибуната на площад "Народно събрание", където се бяха събрали над 15 хиляди протестиращи, говориха представителите на пенсионери, студенти, полицаи, миньори, културни институти.
"Много сме! Силни сме!", "Не искаме да плащаме чужди грешки с нашите пенсии!", "Не искаме да работим до гроб!" - скандираха протестиращите.
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров изложи отново основните искания - повече качествени работни места, по-добри условия на труд, достойно заплащане, достойни пенсии, европейски цени - европейски заплати. "Искаме да кажем на правителството, че няма да отстъпим от исканията си, независимо от започналия диалог", увери присъстващите Пламен Димитров.
На митинга говори и д-р Захари Стойчев от Казанлък, който обяви гладна стачка. Той заяви, че здравеопазването ни е тежко болно и трябва да се лекува спешно.
На финала на митинга пристигна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който увери протестиращите, че проектозаконът за промяна на Кодекса за социално осигуряване е оттеглен от Народното събрание, и подчерта, че всички проблеми оттук нататък ще се решават с диалог и консенсус със синдикатите. Представителите на протестиращите внесоха в Народното събрание подписка с повече от 200 000 подписа.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини