Начало Новини Актуално Синдикалисти настоява решението за спирането на Брикел да бъде отменено

Синдикалисти настоява решението за спирането на Брикел да бъде отменено

Актуално
Брикел

Решението за прекратяване работата на Брикел да бъде преразгледано и отменено, се настоява в специална декларация на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Дружествената синдикална организация на КНСБ в Мини Марица изток.

Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на околната среда и водите - Нона Караджова, и икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, председателя на ПК по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание Мартин Димитров, изпълнителния директор на "Брикел" Георги Златев и синдикалната организация на КНСБ в дружеството.
В документа се изразява още солидарност и подкрепа към работещите във фирмата и протестите им против затварянето на централата. "Решението на Министерството на околната среда и водите да спре работата на "Брикел" е резултат от безхаберието на редица длъжностни лица от бившето Министерство на енергетикатa, МОСВ, както и преговарящите (по присъединителния договор с ЕС), които приеха непоносимо тежки условия за привеждане в съответствие с екологичните стандарти на Европа", се казва в декларацията.
В нея се изразява и подкрепа за оставката на министър Нона Караджова, поискана от синдикалната организация в "Брикел" на митинга пред Народното събрание на 7 октомври. Синдикатите припомнят социалната цена от спирането на топлоцентралата и Брикетна фабрика - оставането без работа на повече от 2000 души, както и на стотици други от мините, вредата върху топлоснабдяването на Гълъбово, лишаването на много социалнослаби семейства от евтините брикети.

ФНСМ към КНСБ и Дружествената синдикална организация в "Мини Марица-изток" са категорични, че ако не се преразгледа решението, те ще действат съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове и ще защитят работните места не само в "Брикел", а във всички фирми, свързани с производството.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Спират Брикел временно

Интервю с министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков

- Министър Трайков, какво ще е бъдещето на "Брикел"?

- Компанията е имала възможност да използва тези 20 000 часа (б.р. - според подписаната Прилагаща програма по Директива 2001-80 при приемането на България в ЕС, 20 000 часа работа на "Брикел" се броят от 01.01.2008 г., но не по-късно от 01.01.2012 г.), в което време собственикът г-н Ковачки, ако е имал доброто желание, което анонсира сега, е имал много възможности да направи тази инвестиция. От м.май т.г. до сега компанията работи над тези 20 000 часа, тоест това са средства, които собственикът не се е предвиждало да получи от работата (б.р. - на централата). Това мотивира МОСВ да вземат решение за затваряне. На среща с г-н Ковачки той пое ангажимент пред нас да направи сероочистваща инсталация (СОИ). Аз много бих искал това да се случи и той да приеме такъв модел на работа, при който инвестиции се правят, докато предприятието е спряно. През това време работим заедно със социалното министерство и аз съм сигурен, че можем да намерим варианти, при които на хората да се плащат някакви заплати за месеците, през които ще бъдат без работа. И след това, когато инвестицията е направена, предприятието отново да заработи. Това е единственият възможен вариант, но изисква финансовия ангажимент на собственика.

- Според Прилагаща програма към Директива 2001-80, при извеждане от експлоатация на ТЕЦ "Брикел" трябва да бъде запазено брикетопроизводството в предприятието и да бъде осигурено топлоподаването на град Гълъбово. Предвидените инвестиции са в размер на 15 млн. лв., които след подписването на приватизационния договор с Ковачки остават ангажимент на държавата. Какво е политическото решение на този проблем?
- Казах какво е решението. Модернизира се, а след това се пуска.

- А брикетопроизводството и топлоподаването на Гълъбово?
- Има ясни ангажименти на собственика. Има 20 000 часа, през които централата може да работи. След като те са изчерпани и собственикът не е предприел нищо, за да се вмести в този срок, вариантът е този, който ви казах.

- Държавата обаче не си е изпълнила ангажиментите.
- Държавата, по-скоро държавните дружества имат инвестиционна програма. Това, което откриваме днес (б.р. - вчера), е един пример по какъв начин трябва да се търси развитието на енергетиката - главно икономически обосновано, еколосъобразно, изпълнено в срок. Всичко останало...

- От казаното излиза, че Гълъбово тази зима остава на студено - това са болници, училища, обществени сгради. Отново Ви питаме - държавата ще поеме ли ангажимент за срочно изграждане на когенерационна мощност, за да бъде осигурено топлоподаване на града?
- Съжалявам, че този разговор се води сега, а не когато е имало време собственикът да предприеме необходимите мерки за модернизиране на дружеството. Все още може да го направи това, стига да сложи парите на масата и да се вмести в срока.

След този отговор министър Трайков прекрати пресконфенцията вчера. Медиите така и не успяха да разберат дали за спирането на "Брикел" е имало натиск от вън. И защо точно когато собственикът на фирмата сключи договор за проектиране и изграждане на СОИ, министърът на околната среда и водите Нона Караджова издаде заповед за спирането на топлоцентралата, което води и до спиране на Брикетна фабрика. И не на последно място - държавата в лицето на МИЕТ и МОСВ не знаят ли какво гласи Прилагащата програма към Директива 2001-80?

Интервю: вестник Старозагорски новини

Още новини