Начало Новини Актуално Симеон Дянков спря парите за новите павилиони на НПМ Шипка - Бузлуджа

Симеон Дянков спря парите за новите павилиони на НПМ Шипка - Бузлуджа

Актуално

45 хиляди лева са били предвидени от управата на НПМ "Шипка-Бузлуджа" и Старозагорската митрополия за създаване на естетичен облик на сувенирните павилиони до храм-паметник "Рождество Христово" край Шипка, съобщи за "Старозагорски новини" директорът на НПМ "Шипка - Бузлуджа" Данчо Данчев, в отговор на въпрос, породен от десетките учудени и възмутени коментари на чужденци, посещаващи светинята.

Съгласието за направата на новите павилиони е договорено още миналата есен, има готовност и за изработка на архитектурен проект, но през септември финансовият министър Симеон Дянков спрял парите. Според Данчев средствата били от печалбата на дружеството, но до момента те не били отблокирани и по тази причина идеята останала нереализирана.
"Продължаваме с настояванията, тъй като и ние съзнаваме нуждата от това", каза Данчев. На етапа била постигната и друга договорка - част от общо 9-те павилиона за сувенири на площадното пространството пред Шипченския храм да се отдадат за ползване от страна на Митрополията и Храмовата управа. В момента всичките те се ползват от частници, като ежегодно за тях се играе на търг. До миналата година месечните наеми за продажбата на сувенири край паметника варираха от 20 до 60 лева, но заради огромния интерес от миналата година те вече са в пъти по-големи: част от павилионите са наети по 200-300 лева месечно, пише вестник Старозагорски новини.
С настъпването на пролетта все по-многобройни стават посетителите на храм "Рождество Христово". Въпреки кризата отлив няма, твърдят от храма и от музейната управа. Единственото огорчение на монасите от Шипченския манастир, провеждащи ежедневните църковни служби, е, че при началото на всяка една от тях храмът се изпразвал от посетители.
Заради атрактивните ритуали и богатото с история място, цените на венчавките и кръщавките в Шипченския храм са по-високи от останалите православни храмове.

Още новини