Начало Новини Актуално Симеон Дянков се срещна със старозагорския бизнес

Симеон Дянков се срещна със старозагорския бизнес

Актуално
инвестиции

На 1 септември, на имения си ден, вицепремиерът и финансов министър на България Симеон Дянков гостува на старозагорския бизнес в хотел Мериан Палас. Още в началото той получи от младежите на ГЕРБ фланелка на ПФК Берое като дар и побърза да я премери. След това започна и сериозният разговор.

На присъстващите министър Дянков каза, че това лято е ПОСТАВИЛО СТРАНАТА НИ СРЕД НЯКОЛКОТО НАЙ-СТАБИЛНИ ИКОНОМИКИ В ЕВРОПА - финансовата и банковата стабилност са безспорни, а данъците са най- ниските на стария континент.

Усилията в тази посока са дали резултат. Само от началото на годината досега 2000 гръцки и 800 румънски фирми са регистрирали фирмите си в България, пише вестник Национална бизнес поща.

Те са предимно в сферата на дребния и средния бизнес, но се очакват и едри инвеститори, не само от съседните държави, но и от Централна Европа.

Пред старозагорци Симеон Дянков пое твърд ангажимент, докато той е финансов министър, данъците в т.ч. и ДДС у нас да не се повишават и подчерта твърдата си позиция в това отношение и пред европейските партньори. Нещо повече, министър Дянков обясни, че екипът му и правителството ще наблюдават внимателно процесите и ЩЕ ВЪРВЯТ КЪМ СНИЖАВАНЕ НА ДДС У НАС.

Представители на старозагорския бизнес поставиха въпроси, свързани с отговорността на всички фирми по една ДДС верига в случай, че примерно една е неизрядна. Разгърна се и темата за ДДС измамите. Министър Дянков обясни, че опитите за ограничаване на ДДС измамите са започнали още от първия му ден като министър на финансите. Първият съвет бил за затягане на режима при митниците. Резултатите в момента вече били много добри - към месец август в митниците са влезли 78 млн. лв. повече от планираното.

Вторият съвет бил от НАП за електронно свързване на фирмите с агенцията, което вече е свършен факт за бензиностанциите и аптеките, както и за законодателна инициатива, премахваща възможността да се продава бизнес с дългове без ревизия от страна на агенцията. Това било направено, но ИЗМАМНИЦИТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ПРОДАВАТ ЧАСТИ ОТ ФИРМИТЕ, НАЙ-ВЕЧЕ МАЖОРИТАРЕН ДЯЛ АКЦИИ.

В момента се подготвя нова промяна в закона, която ще забрани подобни възможности. Финансовият министър се извини на потърпевшите по ДДС веригите, но предупреди, че по закон всеки носи отговорност за това какво и от кого е купил и ако наистина всяка фирма провери нещата преди да сключи сделката, проблемни вериги няма да има. Търсят се начини за решаване на този огромен проблем,но идеалният не е открит все още.
Нейчо Иванов се обърна към министър Дянков с въпрос защо санкциите за ДДС измамите са нищожни: Аз съм съдебен заседател. НЕОТДАВНА ПРИ ДОКАЗАНИ 212 000 лева ОТ ДДС ИЗМАМИ ОСЪДИХМЕ ЧОВЕК САМО НА ГОДИНА И ПОЛОВИНА УСЛОВНО Колко са недоказаните - не знам. Така всеки би помислил: ако знам, че ме чакат два милиона, защо да не се подписвам година и половина, даже и ефективна да е присъдата за подобен срок....

Г-н Иванов подчерта, че Общинският съвет не можа да намери 3000 лева на последната сесия за полезна инициатива, а в болницата тези 200 000 лева биха спасили животи?

Има и по-фрапантни случаи. ЗА МЕН НАЙ-ФРАПАНТНИЯТ Е ДЕЛОТО СРЕЩУ ХРИСТО КОВАЧКИ, ЗАЯВИ МИНИСТЪР ДЯНКОВ. НАП доказа 17 милиона от ДДС измами. Там нямаше съмнение, всичко бе доказано. НАП работи повече от година по случая. Не е имало нито за момент въпрос в съда дали е така, или не - доказателствата бяха безспорни. Накрая съдът постанови условна присъда и 10 000 лв. глоба.

ОТ 17 МЛН. лева ДОКАЗАНИ ЗЛОУПОТРЕБИ К0ВАЧКИ ПЛАТИ 3000 лева! Е, какво да говорим! Вярно е, че законът не дава достатъчно възможности държавата да си вземе парите и ние предвиждаме законодателни промени в посока много по-високи санкции. Мислим да въведем системата, която действа в Германия, САЩ и Италия - при доказателства от НАП, държавата си взема парите от ДДС измамите, а ако някой докаже в съда, че нещата не стоят така, тогава ще му се връщат. Но докато човек като Ковачки може за 17 млн. лв. кражба да плати глоба от 3000 лв., с такава съдебна система ние не можем да управляваме ефективно. Трябва да има голяма промяна и се надявам след президентските избори ДА ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО ДА ПОМОГНЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА. Защото и аз да съм, виждайки какви крупни фигури минават между капките, мога да си кажа: Защо да не го правя, като мога?!

Въпросите към вицепремиера бяха твърде много и разнопосочни. Повечето получиха отговор. Той съобщи, че ДОГОДИНА ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ ЩЕ ПОЛУЧАТ И СЕЛСКОСТОПАНСКИ ОТРАСЛИ, КОИТО ДОСЕГА НЕ СА БИЛИ ДОТИРАНИ. Представителите на дребен и среден строителен бизнес бяха запознати с възможностите на програмата за саниране на обществени и частни сгради, която може да е най-добрият тласък за техния бизнес в кризисна ситуация. Износителите бяха успокоени, че с влизането на още над 200 млади митничари в системата от септември ще получат по-добро обслужване, включително в събота и неделя...

Министър Дянков съобщи още една важна новина - предизборно Стара Загора няма да получи офис на НАП. Не искам това да изглежда като предизборен ход, а и е рано. В момента проверяваме как работи новата структура на НАП, още повече, че към нея се включи и Агенцията по вземанията. Засега няма проблеми и постепенно можем да започнем да разкриваме допълнителни офиси. НАЙ-НАЛЕЖАЩО ИЗГЛЕЖДА ТОВА В СТАРА ЗАГОРА И В РУСЕ - градове със съсредоточие на бизнес, който би бил обслужван по-добре и адекватно на място, каза Симеон Дянков.

Финансовият министър се закле, че никога не е давал или инсинуирал нареждане към НАП да събира от неизправните фирми пари за попълване в бюджета силово, като гледа на бизнеса като на предварително виновен. Ако има по места подобно поведение, той обеща да направи възможното да го прекрати, защото е далеч по-важно бизнесът да работи и да не търси друго място за развитието си, отколкото в бюджета да влезе еднократна малка сума, поясни гостът.

Симеон Дянков зала

 

Още новини