Начало Новини Актуално Симеон Дянков ще рекламира идеята Стара Загора - Център на Вселената

Симеон Дянков ще рекламира идеята Стара Загора - Център на Вселената

Актуално
Симеон Дянков - Стара Загора център на Вселената

Здравните вноски от 2011 ще се използват изцяло за здравеопазване, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков при посещението си в Стара Загора. Относно предложението на депутатите от ГЕРБ, правителството да разполага за други цели с натрупаните до момента над 1 млрд. лв. във фискалния резерв от здравни вноски, цели да се осигури на тези средства по-голяма доходност.

Стара Загора център на Вселената

Тези пари стоят във фискалния резерв, на депозитна сметка в БНБ. Лихвата е минимална - 0,2% и реално държавата не получава нищо. Парите пак ще си останат във фискалния резерв. какво ще стане там, просто ще стои във фискалния резерв. Само, че до момента то не може да се използва за нищо, просто стои на депозитна сметка в БНБ, събира по 0,2%, т.е. нищо не събира - и не може да се използва по никакъв начин.
не се използват и ако предложението на ГЕРБ правителството да разполага с тях за други цели, бъде прието, тези средства ще осигурят по-голяма доходност. Това коментира в Стара Загора вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
В този смисъл предложението на депутатите от ГЕРБ е свързано разумно ползване и с осигуряване на по-голяма доходност на натрупаните във фискалния резерв средства. Като те пак ще останат в резерва. Ако ги инвестираме в държавни ценни книжа или евро емисии, се плаща средно около 6% в момента.

На 1 млрд. лв. 6% са 60 милиона лева, което е голяма сума. Ние по този начин можем да развием нашия пазар, обясни министър Дянков.

Независимо, че Еврозоната в момента е в нестабилно състояние, България работи за влизане в нея, заради позитивите, защото в момента, в който в ръцете си вместо левове имаме евро, лихвите по всички заеми - бизнес заеми, заеми за домакинства и т.н. ще паднат между 2 и 3%, каза още финансовият министър.
Освен това страната ни може да бъде полезна на Еврозоната, защото имаме една от най-стабилните фискални политики.

Симеон Дянков позира пред журналисти с тениска с надпис Стара Загора - Център на Вселената, която му подари известният бизнесмен Пламен Русев. Той е инициатор на екстравагантната идея, която министърът одобри.
Предложението ми допада. Ще обличам тениската и като се разхождам ще рекламирам идеята, обеща вицепремиерът.

 

 

<img style="border: 2px solid #C0C0C0;" src="https://static.chambersz.com/resources/simeon-dyankov-sche-reklamira-ideyata-stara-zagora-centar-na-vselenata-simeon-diankov_stara-zagora-centar-na-vselenata.jpg" alt="Симеон Дянков - Стара Загора център на Вселената" align="right" height="130" hspace="5" vspace="5" width="90" />

Още новини