Начало Новини Актуално Симеон Дянков пред в. Handelsblatt: В България инфлацията и лихвите са укротени

Симеон Дянков пред в. Handelsblatt: В България инфлацията и лихвите са укротени

Актуално
Симеон Дянков

Всички държави от ЕС да запишат горни прагове за дефицитите в законите си, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за водещия германски вестник Handelsblatt, публикувано на сайта на финансовото министерство. Според него, колкото по-малка е държавата, толкова по-стриктна трябва да е горната граница за дефицита, тъй като толкова е по-голяма и несигурността за страната.

В случай на криза и при една такава криза с помощта на нашия инструмент (Пактът за финансова стабилност) трипроцентната граница от Маастрихт няма да бъде надвишена, категоричен е финансовият министър пред вестника.

България продължава да върви към целта си за членство в еврозоната, но засега ще изчака, за да проследи развитието на процесите в клуба на еврото. Ние изпълняваме последователно критериите за еврото от Маастрихт вече втора година. Държавният ни дълг е около 15% от БВП, инфлацията и лихвите са укротени. Ако искахме днес да влезем в предварителния етап за присъединяване към еврозоната (ERM II), щяхме да сме изпълнили всички критерии за това. А ние имаме и утежнени бюджетни критерии, които гарантират на България дългосрочна финансова стабилност, подчертава още Симеон Дянков пред изданието.

Той е категоричен, че за единната европейска валута ще бъде от полза, ако бъде въведено от фискално отговорни страни като България.

Още новини