Начало Новини Актуално Симеон Дянков: Положителната акцизна ставка върху природния газ трябва да се въведе стъпаловидно

Симеон Дянков: Положителната акцизна ставка върху природния газ трябва да се въведе стъпаловидно

Актуално
Симеон Дянков

Заложеният минимален размер на фискалния резерв в държавния бюджет за следващата година ще се запази на 4,5 млрд. лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър Дянков представи пред социалните партньори и предложението на правителството за ръст на минималната работна заплата от 270 на 290 лева от април следващата година. Стъпката за увеличение ще бъде заложена в законопроекта за държавния бюджет, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Прогнозната инфлация за 2012 г. е за малко над 2%,а ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) - 2,9 на сто. В проекта се предвижда намаление на средствата за министерствата в сектор сигурност и увеличение на финансите за образование и култура и правосъдие.

В рамките на заседанието бяха обсъдени и приети проектите за изменение и допълнение на пакета данъчни закони. Основните промени в тях са във връзка с привеждане в съответствие на националното законодателство с Европейското право, усъвършенстване на данъчното законодателство и изпълнение на поетите от България с присъединяването към ЕС задължения и ангажименти.

Пред социалните партньори председателят на Съвета министър Симеон Дянков уточни, че спазвайки европейските изисквания, трябва да бъде въведена положителна акцизна ставка върху природния газ.
Ще обсъдим вариантите това да стане стъпаловидно, с по-ниски ставки, за да не се наложи в следващите години шоково повишаване на акциза, заяви министър Дянков. Срокът в който страната ни трябва да въведе положителна акцизна ставка върху природния газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, е 1 януари 2014 година.

По време на заседанието социалните партньори обсъдиха и проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., представен от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Още новини