Начало Новини Актуално Симеон Дянков очаква поевтиняване на хляба

Симеон Дянков очаква поевтиняване на хляба

Актуално
Министър Дянков за протеста на зърнопроизводителите

Диалогът със зърнопроизводителите не е провален и никога не е прекъсвал. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Министерски съвет, където заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков очакваха на среща представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Вицепремиерът каза, че в последния месец цените на пшеницата на международните пазари са паднали доста, което предполага и падане на цените на хляба в България.

Ако нашите зърнопроизводители и търговци се държат както в другите страни по света и при пазарна пазарна икономика, трябваше вече да е видимо и падане на цената на хляба у нас, обясни Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Във финансовото министерство вече е поръчан анализ, за да се види каква е световната тенденция в последните три-четири седмици и с колко е паднала цената. По думите на Дянков спадът е с близо 100 лв. на тон за пшеницата. Според него подпомагането в земеделието трябва да е справедливо. Субсидии трябва да има не само за зърнопроизводството, но и за животновъдите, за производители на зеленчуци, рози и т.н.

Трябва да има регламент, който да се разработи за в бъдеще, какво става, когато в някои сектори има свръхпечалби определена година заради световното развитие на този сектор. Миналата година за зърнопроизводителите имаше свръхпечалби, тази също се очертава да е подобна и следователно тези хора, които сега нагнетяват напрежението, са получили милиони левове над това, което се очакваше, обясни вицепремиерът Дянков. За акциза на горивата изчаквахме да говорим с животновъдите, за да не се праща в Брюксел една нотификация за зърно, а след това друга за животновъдите, допълни той.

Министър Найденов подчерта, че в ЕС има минимални ценови нива на пшеницата - 101 евро на тон. Когато цената е под тази, ЕС реагира на пазара с интервенция и започва да изкупува, за да защити минималната цена. Но когато пшеницата се реализира не на 200 лв. на тон, а на 500 – 550 лв., това вече е много голяма печалба, каза той. За зърнопроизводителите са осигурени 300 млн. лв. национални доплащания от бюджета за 2011 г. към 600 млн. лв. европейски средства за обработваема площ. Така са лишени някои от останалите сектори в земеделието, като животновъдството, зеленчукопроизводството, производството на някои традиционни култури, смята земеделският министър. Затова очаквахме от зърнопроизводителите нещата да стават на базата на диалог и разговори, а не на базата на демонстриране на техника, която е изкарана на улицата, допълни той.

Още новини