Начало Новини Актуално Симеон Дянков: Докато съм министър, няма да се вдигат данъци

Симеон Дянков: Докато съм министър, няма да се вдигат данъци

Актуално
Симеон Дянков данъци

Има искания от някои европейски държави за повишаване на данъците и за постепенно уеднаквяване на данъчните ставки в страните от Европейския съюз. За подобна политика настоява най-вече Франция. Изравняване на данъчните нива в Европейския съюз днес е невъзможно, заяви вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Според него този въпрос едва ли ще има решение и през следващите 10 години. България има добра фискална позиция, не е засегната от проблемите на съседна Гърция и затова няма причина данъците да се повишават, заяви по време на среща с предприемачи от Стара Загора Симеон Дянков. Тази теза той е представял и на всички европейски форуми през последните години.

България има шанс да привлича инвеститорски интерес към икономиката си, точно защото остава остров, сред държави с големи фискални проблемни. И тези проблеми не са само в Гърция. През тази седмица Сърбия договори финансиране в размер на 1 милиард евро от Международния валутен фонд. Седмици преди това съседна Румъния също получи заем – от 4 милиарда евро.  
През 2012 г. в България може да се очаква решение за намаляване на ставката на ДДС. Промяна нагоре в размера на другите данъци в следващите две години няма да има, заяви Дянков. Това е една от основните причини бизнес средата в България да се оценява като много благоприятна. През последните месеци 2000 гръцки фирми и 800 румънски са прехвърлили регистрацията си на територията на България. Това са предимно малки и средни предприятия, но и големи фирми от двете съседни държави вече обсъждат такива варианти.
Симеон Дянков заяви, че през 2012 година ще има икономически ръст в държавите от Европейския съюз и САЩ, но по-малък от предварително очаквания. Български фирми много трудно ще изнасят продукцията си зад океана или в по-близката Белгия. С други държави, като Германия и Холандия, например, търговските отношения са във възход.

Предприемачите могат да очакват и съживяване в сектора на градското и жилищното строителство през следващата година. Повод за оптимизма на министъра са планираните средства за саниране на жилищни и обществени сгради и за мерки за енергийна ефективност. Необходимостта също е голяма и 2,4 млн. частни жилища имат нужда от саниране.

Предприемачите от Стара Загора поставиха пред министъра конкретни въпроси и проблеми. Някои от тях бяха свързани с влошената работа на митниците при обслужване на товари от суровини и стоки; политиката на данъчната администрация при ревизии; възможността в България да се намали бюрокрацията и услугите на администрацията да бъдат достъпни по електронен път. Министър Дянков коментира и проблема с измамите с ДДС и източването на данъка чрез сделки по вериги от фирми. Факт е, че за пресичане на измамите с ДДС не се е работило преди правителството на ГЕРБ, каза Симеон Дянков. Едва наскоро проблемите са били дефинирани и се търсят решения. Той обясни, че ограничаването на плащанията в брой и въведената през март т.г. мярка фирмите да не могат да се препродават без двумесечна проверка от страна на НАП дали имат задължения, са дали резултати. През 2012 г. промените в данъчното законодателство ще продължат, за да се затворят съществуващи вратички. Предстои да бъде забранена и продажбата на мажоритарни дялове на фирми със задължения към бюджета. И след обясненията на министъра предприемачи в залата не останаха доволни от факта, че техните фирми трябва да плащат големи суми на бюджета (при невъзстановен ДДС), заради това, че държавата е измамена от други фирми, с които те не са имали никога търговски отношения, но са били някъде напред по веригата при внос или сделка с дадена стока.

Пред журналисти вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че пари от бюджета няма да изтекат за предизборни мероприятия, както се е случвало при други правителства.

В края на октомври 2011 г. ще има и ясни виждания за по-добра доходна политика и за възможността да бъдат увеличени пенсиите през 2012 година. 100-те милиона евро от приватизацията на Булгартабак ще подобрят възможността това да се случи, коментира Дянков, но не се ангажира с конкретни цифри.

Симеон Дянков подарък
Преди срещата си с предприемачи от Стара Загора министър Симеон Дянков получи като подарък бронзова статуетка на войн с доспехи, шлем и копие Симеон Дянков зала Симеон Дянков зала

 

Още новини