Начало Новини Актуално Симеон Дянков: България се справя с финансовата криза по-добре от повечето съседни държави

Симеон Дянков: България се справя с финансовата криза по-добре от повечето съседни държави

Актуално

В публикацията на Wall Street Journal е цитиран финансовият министър на България Симеон Дянков, който отново успокои, че засега страната няма нужда от заем. Българската икономика изглежда се стабилизира, след като устоя на неотдавнашната финансова криза по-успешно от повечето свои съседи.

Страната е поела по неравния път към приемането на еврото и се очаква да стане важен енергиен център, се казва в статия, публикувана в авторитетното издание The Wall Street Journal (WSJ).

В нея се отбелязва още, че това възстановяване би било по-бързо от отчитаното в останалите страни от Европейския съюз, при положение че бъде отчетен 1% икономически растеж през тази година, каквато е правителствената прогноза. Тя се базира основно на възстановяващия се износ, който подкрепя развитието. От WSJ припомнят, че през първото тримесечие на 2010 г. свиването на българската икономика беше ограничено от 5,9% през предходните три месеца до 3,6 на сто.

Освен това в материала се отбелязва, че кабинетът е отложил плановете си за кандидатстване в ERM II - чакалнята на еврозоната, след като подаде сигнал, че бюджетният дефицит за 2009 г. е 3,7% вместо 1,9% от БВП поради редица неотчетени сделки от предишния кабинет. Предишната двуцифрена инфлация и нарастващият дефицит по текущата сметка също попречиха на България да се присъедини към ERM II след присъединяването на страната към ЕС през 2007 г., се посочва още в публикацията, пише вестник Монитор.
Според автора й Ник Скрекас България е една от малкото страни, където бюджетният дефицит се очаква да намалее (до 2,7% през 2011 г.), без да се налага да се прибягва до намаляване на заплатите и пенсиите и до повишаване на данъците. За 2011-2013 г. Министерството на финансите прогнозира бюджетен дефицит под 3%, а бюджетът за 2011 г. е подкрепен от очакванията за ръст от 3% и дефицит от 2,7% от БВП. Скрекас отбелязва още, че през юни инфлацията на потребителските цени в България падна до 1,4% на годишна база от 1,9% месец по-рано, така че страната не е изправена пред риск от стагфлация. Също така правителството счита, че в края на тази година нивото на безработица ще бъде под прогнозираните 11,4%.

Във връзка с усвояването на еврофондовете се посочва, че България отбеляза своя първи „излишък” в отношенията си с ЕС и сега тя получава повече пари, отколкото внася в бюджета на Общността. Това показва, че усвояването на средствата от ЕС се повишава и страната се надява да подобри инфраструктурата и стандарта на живот със средства от ЕС. В публикацията е цитиран още финансовият министър Симеон Дянков, според който засега страната няма нужда от заем.

Въпреки скептицизма по отношение на руските енергийни проекти, мястото на България като енергиен кръстопът между Изтока и Запада е очевидно, заключава авторът на статията. Той цитира премиера Бойко Борисов, който отново отбелязва, че както "Южен поток", така и "Набуко" имат своето място в България. Те не са в конфликт и правителството подкрепя и двата газопровода.

 

Още новини