Начало Новини Актуално Симеон Дянков: България отлага влизането в еврозоната

Симеон Дянков: България отлага влизането в еврозоната

Актуално
отлага влизането в еврозоната

България, най-бедната страна в ЕС, но и рядък светъл лъч във фискално отношение в блока, е замразила за неопределен период от време плановете си да приеме общата европейска валута. С това страната, известна с фискалното си благоразумие, отбелязва охлаждане на ентусиазма си за еврото.

Така започва статията в The Wall Street Journal, в която министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков разясняват, че решението е взето в отговор на влошените икономически условия, повишената несигурност пред бъдещето на еврозоната и решителната промяна на общественото мнение на българската общественост.

В момента не виждам никакво предимство от влизането в еврозоната, освен нови разходи. Българите основателно искат да знаят кого ще се наложи да спасяваме, когато се присъединим. Твърде рисковано е за нас. Не се знае какви са правилата сега и какви ще бъдат след година или две, допълва министър Дянков.

България заслужава аплодисменти за намаляването на бюджетния си дефицит до 2,1% от БВП за 2011 г., твърди изданието. Финансовият министър очаква българският икономически ръст за тази година да е около 1,5% от БВП.

Цялата статия може да прочетете тук.

Още новини