Начало Новини Актуално Швейцарският Божественият порядък спечели Златната липа 2018

Швейцарският Божественият порядък спечели Златната липа 2018

Актуално
1Жури2018Статуетката Златна липа за най-добър филм от Шестото издание на кинофестивала в Стара Загора ще отпътува за Швейцария. Международното жури с председател българския режисьор Юрий Дачев присъди високото отличие на филма Божественият порядък (2017) на режисьора Петра Волп от Швейцария. Филмът разказва за борбата на жените в Швейцария в началото на 70-те години за правото им да гласуват по време на избори.
Наградата Златна липа за най-добра мъжка роля получава младия български актьор Велислав Павлов за изпълнението си във филма на Илиан Джевелеков Вездесъщият. Наградата за женска роля Златна липа получава изпълнителката на главната роля в сръбския филм Кози уши на режисьора Марко Костич – актрисата Горица Попович.
Наградата на режисура получава литовския режисьор Донатас Улвидас за лентата си Емилия: Да скъсаш оковите.
Специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на френския игрален филм Корпорация с режисьор Никола Силол.
Слабост на много фестивали е, че завършват с кошница пълна с награди. „Златната липа“ има малко награди и това ги прави още по-стойностни, а нашата работа още по-трудна и отговорна, коментира председателят на журито Юрий Дачев. Радвам се, че толкова много и различни вкусове се обединиха около мнението, че наградата за най-добър филм трябва да получи именно швейцарския „Божественият порядък“, посочи той. „Тазгодишното издание на Златната липа потвърди високото му равнище. Гъстото сито, през които са минали конкурсните заглавия, награди журито с истинска наслада да изгледа толкова добре премислени като избор за конкурса филми. Усетихме колко многоизмеримо е лицето на европейското кино. Филмите, които видяхме през фестивалната седмица, рядко достигат до зрителите и е радостно, че „Златната липа“ ни даде възможност за това“, допълни Дачев.
Различното в „Златната липа“ 2018 беше присъствието на много кинотворци, както от България, така и от чужбина, каза художественият директор и създател на „Златната липа“, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Това позволи голяма част от филмите да бъдат представени преди прожекциите им от представители на техните авторски колективи. Нещо, което направи контакта между публиката и киното още по-непосредствен. Затова ще продължим да работим в тази посока.Магдалена Ралчева подари на всеки един от участниците в международното жури специален плакет за спомен с благодарност за добре свършената работа.

Още новини