Начало Новини Актуално Шотландската компания Мелроуз ризорсиз инвестира 65 млн. долара при Калиакра за добив на природен газ

Шотландската компания Мелроуз ризорсиз инвестира 65 млн. долара при Калиакра за добив на природен газ

Актуално

65 млн. долара планира да инвестира шотландската компания „Мелроуз ризорсиз“ у нас до края на годината, каза изпълнителният директор на дружеството Дейвид Арчър. По думите му досега дружеството е доставяло около 10% от необходимия за страната ни природен газ. Очаква се до края на годината да се започне добив и от новото находище в района на Калиакра.

От тези инвестиции в бюджета на страната догодина ще бъдат внесени около 30 млн. долара под формата на ДДС и други такси, пише вестник Класа.
Компанията вече е водила преговори с българското правителство за създаване на газово хранилище на мястото на досегашното находище на газ край варненския нос Галата. От „Мелроуз” планират в това начинание да инвестират 35 млн. долара. Шотландците нямат издадена лицензия за съхранение на природен газ и в момента законово не могат да бъдат концесионери на бъдещото хранилище. Интерес да концесионират съоръжението имаха Българският енергиен холдинг и компанията „Овергаз“, която впоследствие се отказа от намеренията си. В края на миналата година енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че се обмисля възможността между „Мелроуз” и държавата да бъде създадено смесено дружество, което да бъде собственик на бъдещото газохранилище. Плановете на правителството са след 2010 г. в „Галата“ да започнат да се съхраняват около 250 млн. куб. м газ. В следващите години капацитетът на хранилището ще бъде увеличен до 800 млн. куб. м.

Междувременно при посещението на президента на България Георги Първанов в Азербайджан вчера в разговор на четири очи с колегата му Илхам Алиев бе обсъден проектът за доставка на компресиран газ от Азербайджан през Грузия и Черно море за България и бе потвърдена готовността на двете страни да го реализират. Двамата заявиха, че има и други възможности България да получава синьо гориво от Азербайджан, като стремежът е доставките да започнат през 2011 г.
„До средата на юли смесена работна група от двете страни ще излезе със становище за икономическите параметри на проекта“, уточни за вестник Класа изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. Вероятно срещата на българските и азербайджанските експерти ще се проведе в Баку още този месец, допълни той.

Президентът Илхам Алиев подкрепи предложението на българския държавен глава за провеждане на тристранна среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан, на която да бъдат договорени конкретни параметри на сътрудничеството.
Георги Първанов и Илхам Алиев потвърдиха приоритетното значение на проекта „Набуко“ за диверсификацията на доставките на газ за Европа, както и възловата роля на Азербайджан като един от основните доставчици на газ за „Набуко“.

Change_2010

IEE_2010

 

 

 

 

Още новини