Начало Новини Актуално Шосетата в България са сред най-смъртоносните в Европа

Шосетата в България са сред най-смъртоносните в Европа

Актуално
шосе, пътища, катастрофи

България е сред първите пет държави от Европейския съюз по опасност на пътищата. Това показва проучване на европейската статистическа служба Евростат. Според данните най-опасни са пътищата в източните страни на ЕС и на Балканите. Най-висок показател на смъртност по пътищата е регистриран в Гърция - 116 души на сто хиляди.

След това идва Румъния - 111, а Полша и България си делят третото място със 102 жертви на автомобилни катастрофи.
Според изследването броят на транспортните произшествия с летален изход в ЕС е намалял с 43% от 2001 година досега. През 2001 година са били регистрирани 112 случая на смърт на пътя на сто хиляди души, след девет години цифрата е спаднала на 62-а.
Във всички страни се наблюдава снижаване на този показател. Изключение прави Румъния, където този показател леко се е увеличил. Най-малко снижение се наблюдава в Малта - 6%, въпреки че с 36-те случая на смърт на хиляда е един от най-ниските показатели в ЕС.

Само в Холандия, Великобритания и Швеция показателите са по-ниски от малтийските - там са регистрирани 28 на сто хиляди. През 2001 година Латвия и Литва бяха с най-опасните пътища - по 234 и 202 смъртни случаи при катастрофи на милион. Но за едно десетилетие ситуацията там значително се подобри и сега показателите са 97 и 90.

Европейската комисия публикува нови статистически данни, показващи намаляване на смъртните случаи на пътя с 11% през 2010г. Данните от страните-членки обаче все още значително варират, съобщава Рапид. През миналата година най-добре са се представили Люксембург (33%), Малта (29%) и Швеция и Словакия(26%). България отчита спад на смъртността на пътищата от 14% за 2009 - 2010 г.

Още новини