Начало Новини Актуално Шофьори на ТИР-ове не зачитат Закона за движение по пътищата (видео)

Шофьори на ТИР-ове не зачитат Закона за движение по пътищата (видео)

Актуално
ТИР

Шофьори на ТИР-ове масово нарушават закона за движение по пътищата, оплакват се пътуващи през прохода на Републиката. Водачите на тежкотоварните коли не зачитат ограниченията на скоростта, не спазват никаква дистанция и леките коли са принудени да спират на отбивки и да пропуснат профучаващите 40-тонни коли, с натиснати клаксони, за да не бъдат пометени.

Особено турските тирове са страшни, притискат колите, изпреварват и карат силно дори в населените места, разказа Марин Дончев от Гурково.

Страх ме е да пътувам, шофьорите на ТИР-ове не спазват никаква дистанция, коментира съгражданинът му Господин Колев.

Ефективен контрол трудно може да са оказва. Инфраструктурата технически не позволява на пътните полицаи да спрат ТИР. Освен това, чуждестранните шофьори-нарушители, трябва да бъдат ескортирани от пътния патрул до съответното Районно управление Полиция, където да им бъде осигурен преводач и да бъде връчен акта. Това също е проблем, защото лимитът на горивото на полицейските автомобили е силно ограничен.

Наказателното постановление, както е регламентирано в чл. 44 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), се издава в деня на съставянето на акта, показват наблюденията на юристи. Но има и други проблеми.

Съгласно ЗАНН нарушителят има право да обжалва в 7-дневен срок наказателното постановления. Няма правен механизъм, по който той да бъде задържан и по съответната административна принуда да остане на територията на България. Т.е той напуска пределите на РБългария. Дали ще се върне и дали ще бъде преведено в изпълнение съответното наказание, което може да бъде санкция глоба, може да бъде лишаване от права и т.н., отговорът на въпроса е сложен, заяви адвокат Ганчо Баев от Стара Загора.

Юристи са категорични, че Законът за административните нарушения и наказания трябва сериозно да бъде променен, за да се избегне порочният кръг, създанен и от него.

 


Видеото в сайта на youtube

Още новини