Начало Новини Актуално Шистовият газ може да повиши енергийната независимост на България

Шистовият газ може да повиши енергийната независимост на България

Актуално
Добив на шистов газ

Като местен ресурс, шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряване на газ. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Варшава, където участва в конференция на теми Шистов газ – управление на нови енергийни източници в Европа.

На конференцията се обсъжда опита на Полша и значението на шистовия газ за Европа в светлината на предстоящото полско председателство на ЕС. По експертни оценки Полша разполага със залежи от 5 млрд. куб. м. шистов газ. Амбицията на бранша е да бъде създадена обща регулаторна рамка и екологични стандарти, както запознаване на местните общности с дейностите за проучване и добив на шистов газ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Министър Трайков изтъкна системната и целенасочена политика на българското правителство за осигуряване на нови източници и маршрути на газ, включително по Южен газов коридор. Свързването на България с газопровода Турция – Гърция – Италия, както и изграждането на междусистемните връзки със Сърбия, Румъния и Турция, ще превърнат страната в инфраструктурен център за на газ в Югоизточна Европа. България води разговори с Грузия и Азербайджан за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море и продължава работа по търсенето и добива на местен природен газ, допълни министър Трайков.

По отношение на шистовия газ вече се наблюдава пренареждане на газовите пазари. Важно е технологията на добив да отговаря стриктно на екологичните изисквания и хората да бъдат убедени, че няма да вреди на околната среда, категоричен беше министърът.

Ако се докажат предположенията за възможен запас от 300 млрд. куб. м. и повече, България би могла да разполага със собствен ресурс за период от 80 години, ако запази сегашните нива на потребление. Все още не са правени геоложки проучвания за наличие на шистов газ у нас. Данните са косвени и се базират на сходна структура на скалите с площи в САЩ и регистрирано слабо отделяне на газ при сондажи в Северна България, извършвани при търсене на нефт и газ през 80-те години на миналия век.

При анализ на тези данни, през миналата година американската компания Дайрект Петролеум България регистрира геоложко откритие в Централна Северна България, което предстои да бъде оценено до края на 2011 г. с цел определяне на запаси и изготвяне на програма за разработване и добив. Нови проучвания ще бъдат правени в два парцела в Североизточна България. Две компании са подали оферти в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Оценката им ще бъде извършена в тридневен срок, съобщи още Трайков. При откриване на находище с комерсиални запаси, добивът би могъл да започне след 7 до 10 години.

В рамките на посещението си на форума във Варшава министър Трайков се срещна с министрите на икономиката и на външните работи на Полша, както и с посланик Ричард Морнингстар – специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия. Обсъдени бяха значението на Южния газов коридор и добива на шистов газ за осигуряването на енергийната сигурност на страните, както и възможността за търсене на алтернативни решения за Южния газов коридор в случай на забавяне на проекта Набуко. По отношение на ядрената енергетика беше подчертана необходимостта стандартите за безопасност да не се обвързват с технологията.

Още новини