Начало Новини Актуално Шипченци готови за референдум, чакат решението на съда

Шипченци готови за референдум, чакат решението на съда

Актуално

Насроченият за 3 юли т.г. референдум в град Шипка за отделянето му като самостоятелна община се отложи заради дело в Административен съд - Стара Загора. То е насрочено на 8 юли т.г., съобщи кметът на Шипка Стоян Иванов. Ищец по него е Общински съвет - Казанлък, който обжалва заповедта на областния управител Йордан Николов за провеждане на референдума.

Казанлъшките старейшини са против отделянето на Шипка от Община Казанлък още от 2002 г., когато е създаден инициативният комитет "Шипка - община". Преди една година тогавашният областен управител Мария Нейкова предлага на Общинския съвет да приеме решение за произвеждане на референдум за отделянето на Шипка в самостоятелна община. Предложението е включено в дневния ред на сесията от 7 юли 2009 г., но болшинството от казанлъшките старейшини гласуват "против" или с "въздържал се". Шипченци обаче не губят кураж и след смяната на властта се обръщат към новия областен управител Йордан Николов. Въз основа на съществуващата фактическа и правна обстановка и след консултация с МРРБ, Николов издава заповед, с която задължава ОбС - Казанлък, да утвърди книжата и средствата, необходими за провеждането на референдум. На 27 май обаче старейшините вземат решение да обжалват заповедта на губернатора.

"Чакаме търпеливо решението на съда. Отлагане има, отказване няма", коментира пред вестник Старозагорски новини кметът на Шипка Стоян Иванов. Той съобщи, че Шипка има готовност за провеждането на референдум и ако от Казанлък откажат да осигурят необходимите средства за отпечатването на бюлетините и хонорар за две комисии, шипченци ще съберат лични средства и той пак ще се проведе.
Кметът припомни, че преди 100 години Шипка е била общински център, и изрази категорично становище, че сега има всички дадености - културни, исторически, природни и икономически, да стане такъв. В землището на Шипка се намира "златната" могила - Голямата Косматка, плюс още 4 могили - Оструша, Хелветия, Графоните и Шишманец, както й легендарният връх Шипка и паметникът на свободата "Свети Никола".

Още новини