Начало Новини Актуално Шеврон ще търси алтернативно гориво в България

Шеврон ще търси алтернативно гориво в България

Актуално

Американският промишлен гигант Шеврон, специализиран в добив на нефт и газ, проявява интерес към извличането на шистов газ в България. Това стана ясно от срещата във Вашингтон на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с вицепрезидента на фирмата Ян Макдоналд. Компанията оценява като много добри възможностите за добив на алтернативното гориво у нас и има идея къде биха могли да се открият залежи. Вече са направени и геоложки проучвания.

Министър Трайков е на официално посещение във Вашингтон и Питсбърг по покана на американската страна, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Той представи развитието на българската икономика и възможностите за участие в международни проекти на кръгла маса на тема Ръст, енергетика и регионално сътрудничество. Форумът беше организиран във Вашингтон от Атлантическия съвет на САЩ.
Министърът акцентира върху стабилността на енергийния сектор и пазари, развитието по големите енергийни проекти с българско участие и инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Представителите на Атлантическия съвет са проявили интерес към финансовата ситуация в България и активността на страната за присъединяване към еврозоната. Трайков има работен обяд с представители на американския бизнес и презентира инвестиционните възможности по големите проекти в България. Той представи страната ни и като привлекателна дестинация за културен, уелнес и спа туризъм.
В програмата на министър Трайков бяха включени поредица от срещи с деловите среди. Ръководството на Уестингхаус представи пред министър Трайков възможностите на ядрения реактор AP1000. Той е от ново поколение, има висока степен на защита и се строи модулно за около 3 години. Компанията заяви интерес за участие в бъдещ търг за изграждане на нова ядена мощност в АЕЦ Козлодуй. Уестингхаус е готова да лицензира горивото си за работа с руски реактори у нас, стана ясно още по време на срещата.
Министър Трайков дискутира с изпълнителния директор на EnerSea Пол Бритън  възможността за транспортиране на компресиран природен газ от Азербайджан през Черно море  до България. Компанията представи пълно транспортно решение за пренос, като беше обсъдена и възможността за участие на български фирми в изпълнението на проекта. Възможностите за американски инвестиции в металургичния комбинат Кремиковци бяха предмет на разговора с генералния мениджър на US Steеl Скот Саломон.
Министър Трайков разговаря и с представители на компании от военнопромишления комплекс. С директора в Lockheed Martin Стив Уилиямс той обсъди възможностите за участие на американската компания  в офсетни програми у нас, включително предварителен офсет. От американска страна бе проявен интерес към приватизацията на компании от военнопромишления комплекс, както и към сътрудничество с български IT компании.
Главният изпълнителен директор на Honeywell Норм Гилсдорф запозна министър Трайков с производството на цифровата си система Experion PKS, предназначена за Европа. Фирмата  представи модел за инвестиции в енергийна ефективност на сгради и възможността за откриване на неин регионален Център за обслужване на клиенти, позициониран в България.
Редица американски компании изказаха желание да подкрепят български партньори с ноу хау или да ги наемат като подизпълнители по IT технологии и инфраструктурни проекти.

Стокообменът между България и САЩ е на стойност 455.3 млн. долара за 2009 г. при положително салдо от 62.5 млн. долара. Спрямо 2008 г. той е спаднал с над 41%. България изнася за Щатите основно промишлени масла, хранителни продукти и текстил, а внася въглища, кокс, руди, автомобили, телекомуникационна апаратура. Американските инвестиции в нашата страна са на стойност 38.2 млн. евро (2009 г.) През миналата година страната ни е посетена от над 61 хиляди американски туристи. 

Още новини