Начало Новини Актуално Шестима от ОбС на БСП в Стара Загора подадоха оставки. Бойчо Биволарски остава председател

Шестима от ОбС на БСП в Стара Загора подадоха оставки. Бойчо Биволарски остава председател

Актуално

С пет гласа разлика председателят на Общинския съвет на БСП - Стара Загора, Бойчо Биволарски остана на поста си. Редовното заседание на 45-ата конференция продължи почти 9 часа и ясно очерта раздвоението в организацията.

Предложеното от Общинския съвет решение за оставка на председателя получи 82 гласа, против него се обявиха 87. На конференцията присъстваха 176 от общо 257 делегати, гласуваха 170, а след тайното гласуване в урните бяха намерени 169 действителни и 1 недействителна бюлетини. Оставки като членове на Общинския съвет подадоха зам.-председателят Антон Андреев, областният лидер Трифон Митев, Георги Гьоков, Валентина Бонева, Иван Кралев и Сергей Петров. Така съставът на общинското ръководство, на което предстои да подготви и проведе пълния цикъл от отчети и избори, се редуцира до 36 човека.

В представения от зам.-председателя на ОбС на БСП Илия Златев анализ на изборните резултати, изготвен от 5-членна комисия, бяха посочени 17 основни извода, които повечето от изказващите се оцениха като отрицателни. В критичен дух бяха посочени основни грешки, довели до загубата - стилът на работа на председателя и кандидат за кмет Бойчо Биволарски, липсата на комуникация, изолирането на членовете на Общинския съвет от кампанията, умишленото създаване на напрежение.
В хода на конференцията делегатите разбраха, че председател на Общинския предизборен щаб е бил Илия Златев, а не Бойчо Биволарски, като решението е било взето от Изпълнителното бюро, въпреки волята на конференцията.
Повече от 30 бяха изказванията, в които освен критиките, прозвучаха и доста остри и нелицеприятни нападки. Мненията ясно се разделиха на две. Част от делегатите, повечето от младежката организация - Диляна Начкова, Христо Христакиев, Неделчо Маринов, категорично заеха позиция в полза на лидера Биволарски и от изказванията им стана ясно, че той е бил за пример в кампанията, работил всеотдайно всяка секунда, сплотил младите, не допуснал нито една грешка, но бил брутално и противоуставно предаден. Най-нахъсените млади социалисти бяха крайни, че никой друг освен тях, които са участвали в 40-дневната кампания, няма право да дава оценки и да задава въпрос. На другия полюс бяха изказванията на Васил Дюлгеров, Валентина Бонева, Кольо Димов, Иван Митров, които остро разкритикуваха стила на настоящия председател, наричайки го вреден и сбъркан, и отношенията в ръководството.
В изказванията им се чуха реплики за това, че БСП губи не само изборите, а и позициите си, че не е имало по-лош климат в ръководството, че конфликтите не са междуличностни, а принципни, че не се използва достатъчно потенциалът на членовете на партията. Критики имаше към издигането на кандидатурата, влизането в коалиция, объркването с номерата на бюлетините, изготвянето на платформата. Почти всяко от тези критични изказвания съдържаше и призив към Бойчо Биволарски да си подаде оставката.
Опит за балансиране направи Георги Гьоков, който посочи, че анализът е едностранчив и от него не става ясно кой освен Биволарски е сгрешил, чуха се и други гласове в тази посока, имаше и констатации, че конфликтите са в ръководството, а не в организацията. Ако се делим по този начин - против Бойчо и за Бойчо, няма да стигнем до никъде, каза Георги Георгиев.
В прочетената от Бойчо Биволарски част от анализа, който преди месец не бе приет от Изпълнителното бюро, като основен виновник за представянето се посочваха д-р Евгений Желев, Зоя Цвяткова, Кольо Димов, водачът на младежкото обединение Борис Боричев. Основното обвинение срещу тях беше, че са работили за независимия кандидат Дамян Георгиев.
Д-р Евгений Желев припомни двете социологически проучвания за нагласите в общината, които показвали, че чисто партиен кандидат за кмет няма шансове. При представянето на изследванията на предишното заседание на конференцията изводите от тях били спестени. Той отхвърли обвиненията на Биволарски и призова да не бъде използвана партията за лични цели. Според д-р Желев са водени редица разговори, включително със Сергей Станишев, за кандидата за кмет, на които са били представени резултатите от проучванията и е лансирана идеята за непартийна, но консолидираща анти-ГЕРБ вота фигура.
Д-р Желев отговори и на упрека на Биволарски, че се страхувал да се кандидатира за кмет, за да не загуби. Страхувам се от лицемерието и от наглостта, добави той. И се обърна към младежите с призива да не позволяват да ги превръщат в антураж или преторианска гвардия.
Ако не дадем ясен знак на обществото, че се променяме, нищо добро не ни чака, заключи Евгений Желев и призова: Дайте този знак!.
В Стара Загора не се случи анти-ГЕРБ протестната вълна, включи се в дискусията Трифон Митев. Не успях да убедя Бойчо Биволарски да не се кандидатира, нито Сергей Станишев, че не бива общинският председател да е кандидатът ни, защото не можеше да ги спечели, каза още областният лидер на социалистите.
Общинската организация е в криза не защото загубихме изборите, а загубихме, защото отдавна сме в криза. Отношенията ескалираха, но не бяха анализирани и оставаха скрити, заяви бившият депутат Димитър Димитров. Той отправи въпроса възможно ли е този председател, с това Изпълнително бюро и този Общински съвет, да проведе следващия пълен цикъл на отчети и избори в партията.

В крайна сметка делегатите приеха само с трима въздържали се анализа, според който оценката за президентските избори е добра, а за местния вот - незадоволителна. Подалите оставки поеха своя дял от вината за загубата, предстои оцелелият на косъм Бойчо Биволарски да организира и проведе пълния цикъл на отчети и избори, до следващата 46-а конференция, на която вероятно отново ще се опита да остане начело, ако успее да подмени почти целия състав на партийната организация с млади хора.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини