Начало Новини Актуално Шестима кметове се жалваха от дискриминация. Председателят на ОбС - Казанлък, не уважил и второ заседание на КЗД

Шестима кметове се жалваха от дискриминация. Председателят на ОбС - Казанлък, не уважил и второ заседание на КЗД

Актуално

До 5 март т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще се произнесе, дали Общински съвет - Казанлък, е дискриминирал шестима кметове на населени места в общината. Жалбоподателите твърдят, че от 19 кметове в общината само на тях шестимата не е увеличена заплатата им, без да има логична обосновка за това. Те се жалват и от решение на Общинския съвет, което ги задължавало да дават отчети за своята дейност през 2008 г. и на тази база да се определят заплатите им.

По случая в КЗД са се провели вече две заседания. Второто е било на 19 февруари т.г. и на него са присъствали шестимата жалбоподатели и двама техни свидетели, но не и ответната страна в лицето на председателя на Общинския съвет Васил Самарски, независимо че е бил редовно призован, съобщиха от пресцентъра на КЗД. В качеството си на свидетел настоящият зам.-областен управител на Старозагорска област Галина Стоянова е заявила, че е присъствала на всички заседания на Общинския съвет в Казанлък, на които се разигравала така наречената сага (б.р. - по това време г-жа Стоянова е била секретар на Община Казанлък), и че отношението на Васил Самарски към кметовете било крайно унизително. Проблемите, според нея, започнали след предложение за увеличение на заплатите на кметовете, направено от нея и от кмета на община Казанлък. И тогава Общинският съвет взел въпросното решение кметовете да дават отчет за работата си пред него, без да имало изрична законова постановка за това. Недоразумението продължило, като заплатите се определяли на принципа - този е внесъл отчет, този не е. Парадоксът бил, че на двама кметове без внесен отчет била увеличена заплатата. Свидетелката е заявила още, че Общинския съвет се опитва да манипулира кметовете. Споменати били и публикации в казанлъшки медии, които дискредитирали кметовете, че не работели и затова заплатите им не са увеличени.
Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов, в качеството си също на свидетел, е подчертал, че Общинският съвет няма разпоредително право да изисква отчет от кметовете и към тях се подхождало дискриминационно.
В заключителните си думи пред КЗД шестимата жалбоподатели са заявили, че Васил Самарски не идва на заседанията на комисията, защото нямал мотиви, с които да се защити, а с неявяването си демонстрирал неуважение към нея. Кметовете акцентирали на ролята на медиите в Казанлък, които, "повлияни от Васил Самарски като собственик на повечето от тях, тенденциозно изкривявали представата за кметовете в обществото" (б.р. - цитатът е дословен от прессъобщението на КЗД) и апелирали КЗД да преустанови правонарушенията спрямо тях.
Заседателният състав е счел, че преписката е изяснена от фактическа и правна страна, и обявил, че решението ще излезе  в законовия срок от 14 дни.

Още новини