Начало Новини Актуално Схема за крадене на пари по ИСПА ощетила с повече от милион лв. фирми от Стара Загора

Схема за крадене на пари по ИСПА ощетила с повече от милион лв. фирми от Стара Загора

Актуално

"В страната ни съществува корупционна схема за крадене на пари по програма ИСПА, в която са замесени преди всичко турски фирми. Възможно е тя да е замислена и осъществявана от българин, работещ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не твърдим, че фирмите са свързани с ДПС, по-голяма е вероятността за връзка с БСП."

Това заявиха на пресконференция вчера собствениците на старозагорската "Строителна компания Загора" ЕАД Митко Динев, Ирина Динева и Антон Андронов. Те признаха, че изявленията им са провокирани от публикациите в местните медии за завършването на строителството на съоръжението за отпадни води край Стара Загора.

В подкрепа на твърденията си бизнесмените припомниха, че първият търг за изграждането на пречиствателната станция, проведен през 2002 година, е спечелен от тях, а предложената стойност е толкова, колкото и сегашната. С чисто формални мотиви обаче (един от членовете на комисията имал конфликт на интереси с класирана далеч след челото фирма), процедурата била отменена и проведена отново през 2004-та. Тогава от "Холдинг Загора" не сe явили заради оттеглянето на френския им партньор, с който са участвали две години по-рано и който бил специалист по строителството на подобни съоръжения, пише вестник Старозагорски новини.
Според Антон Андронов, главният изпълнител на обекта - немско-турският консорциум "Хайткамп-МАСС", е наел в нарушение на европейските и българските закони подизпълнител в лицето на "Интер Иншаат Ве Префабрик" - акционерно дружество със седалище и адрес град Истанбул. При участието си в търга консорциумът не е декларирал наемането на подизпълнители, но на турската фирма са възложени работи на стойност над 8 милиона евро без ДДС, въпреки че тя не притежавала опит, техника и персонал. Андронов заяви, че след направена проверка в информационния регистър на АПИС са установили, че дружеството "Интер Иншаат Ве Префабрик" няма регистрирани трудови договори с работници в България. Работата е извършвана от наети български фирми, към които турците имали неизплатени задължения. На този етап на "Строителна компания Загора" ЕАД не са платени 802 192 лв. главница и 195 145 лв. неустойки за доставен бетон. Още три старозагорски фирми били ощипани с близо 130 000 лева.

"Строителна компания Загора" ЕАД завежда дела и в българския, и в турския съд и ги печели. Издаден е изпълнителен лист и тогава истината лъсва. Оказва се, че "Интер Иншаат Ве Префабрик" не притежава нищо. Съдия-изпълнителят констатира, че в наличност са само две остарели МПС-та, 1 климатик и 2 компютъра. Така на практика турската фирма се оказва само банка, през която минават европейските пари. Собствениците й Мехмед Гюнгюр и Синджер Еркая са неоткриваеми, а според Андронов, и двамата вече не са в страната си.

Сведения за същите собственици, регистрирали друга фирма, имало и от Попово и Севлиево, където български изпълнители също останали с пръст в уста. Освен там турски фирми-фантоми шетали и в Димитровград, Балчик, Каварна, допълни Ирина Динева. Заключенията са, че явно става въпрос за добре изпипана схема, по която европейските пари прехвърлят границата ни с Турция.
За ощетените местни фирми и бюджет и облагодетелстването на чуждестранни фирми са сезирани МВР и Окръжна прокуратура, каза Андронов. Сигнали са изпращани и до бившето и до настоящото ръководство на МРРБ, но отговорите били почти еднакви. На практика от там заявявали, че държавата не я интересуват българските фирми, които са реални доставчици, тъй като е по-важно да се плати на изпълнителя по основния договор. След като подизпълнителят се е оказал фантом, сега от "Строителна компания Загора" ЕАД ще си търсят парите от главния изпълнител. Възможно е обаче и да пият по една студена вода, въпреки че до този момент са платили 100 000 лева държавни такси по заведените дела, призна Антон Андронов.
Бизнесмените заявиха още, че веригата от турски фирми "Интер", шетащи в България, са натрупали задължения към бюджета от невнесен ДДС за повече от 2 милиона лева. От "Строителна компания Загора" допълниха, че чакат отговор от МРРБ на въпроса защо консорциум "Хайткамп-МАСС" по никакъв начин не е санкциониран затова, че е сключил неправомерен договор с подизпълнителя и му е превел аванс от европейски пари. На 13 ноември при среща на министър Плевнелиев с бизнеса от Стара Загора му е предадена пълната информация за нарушенията при изпълнението на проекта по изграждането на пречиствателното съоръжение. Старозагорските бизнесмени очакват и резултат от проверката на Окръжна прокуратура.

Още новини