Начало Новини Актуално Схема за източване на 200 млн. ДДС чрез фирми, работещи в енергетиката, е предотвратена

Схема за източване на 200 млн. ДДС чрез фирми, работещи в енергетиката, е предотвратена

Актуално

Източване на ДДС на стойност повече от 200 милиона лева е било предотвратено в резултат на операции на ДАНС от началото на 2010 година. Въпросните схеми са свързани с много известен бизнесмен с интереси в енергетиката. При две разследвания на агенцията са били разкрити цели 150 търговски дружества, регистрирани единствено с цел да се източва данък добавена стойност.

В резултат на работата на ДАНС от началото на годината са били запорирани пари и имоти на разследвани българи и чужденци за 80 милиона лева, пише вестник 24 часа.
Отделно агентите са пресекли опит за изпиране на 1 милиард лева. Става въпрос за схема, за която се разследва финландката от руски произход Елизабет вон Месинг. Според ДАНС жената е получавала огромни суми с банкови преводи от Русия, които тя е превеждала от своя страна в офшорни зони в Кипър, Дубай и Хонконг. Елизабет вон Месинг беше задържана, но по-късно бе освободена срещу парична гаранция.

* * *

Няколко дружества от областта на енергетиката източили държавния бюджет, като представяли пред данъчните фалшиви фактури. Схемата е била разкрита при спецакция на ГДБОП и прокуратурата. Фирмите представяли пред служителите на НАП документи с невярно съдържание - данъчни фактури, отчети за приходите, разходите и счетоводните баланси, като по този начин неправомерно усвоявали огромни средства.

Полицаите са обискирали в жилища и офиси в столицата и Враца, информира вестник Телеграф. Там се натъкнали на банкови документи и записи на заповеди за суми от над 2 млн. лв. Открити били и документи, от които станало ясно, че се води черно счетоводство. Във въпросните бланки се описвали печалби за над 3 млн. евро. Част от дружествата били ангажирани по строежа и ремонтите на ТЕЦ „Марица-изток 2", където измамниците също приложили схема за източване на баснословни суми чрез фалшиви фактури за измислени дейности. Към момента са повдигнати обвинения на 4-ма души.

 

* * *

Схема за укриване на данъци и за пране на пари от шест енергийни дружества, подизпълнители при ремонта на ТЕЦ „Марица-изток 2", разкриха вчера антимафиоти. При акцията под ръководството на Софийска градска прокуратурата (СГП) са проверени осем адреса на жилища и фирмени офиси в София и Враца, съобщиха от МВР, пише вестник Труд. Там спецченгетата открили документи за водено черно счетоводство. Били изписани суми за над 3 млн. евро над реалните.

При обиските са иззети счетоводни и банкови документи, компютри, магнитни носители, както и запис на заповед за около 2 млн. лева. При разследването станало ясно, че дружествата са укривали оборотите си, като представяли пред данъчните документи с невярно съдържание - фактури, отчети за приходите, разходите и счетоводни баланси. По тази схема енергийните фирми неправомерно усвоявали огромните средства. Станало ясно и че са нанесени щети в особено големи размери и при ремонтните  дейности  по изграждането и рехабилитацията на „Марица-Изток 2". Енергийните дружества не били свързани с бизнесмена Христо Ковачки, който е съден за укриване на над 16 млн. лв. данъци, обясниха вчера от СГП. Оттам уточниха, че са повдигнати обвинения за пране на пари на четирима души.

 

* * *

Енел Марица Изток 3 беше потърсена от българското Министерство на вътрешните работи и помолена да съдейства във връзка с текущо разследване на българска инженерна компания, участваща в енергийния сектор, която извърши някои дейности по проекта за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ Енел Марица Изток 3, се казва с прессъобщение, разпространено на 20 юли 2010 г.
Енел Марица Изток 3 оказа пълно съдействие и подкрепа на властите във връзка с търсенето на информация от тяхна страна.
Енел Марица Изток 3 подчертава, че тя не е обектът на разследването и че от властите няма индикации за каквито и да било нарушения от страна на Енел Марица Изток 3.

 

* * *

В офиса на фирма Тотема инженеринг в София вчера бяха само охраната и секретарката, пише вестник 24 часа. Собственикът на компанията Любен Ганчев не беше открит за коментар по обвинения към фирмата му за скрити обороти. 24 часа писа (в броя си от 20 юли) за дружества, чиито офиси са били претърсвани от ГДБОП и им били иззети банкови и счетоводни документи, заради подозрения за скрити 3 млн. лв. и черно счетоводство.

В медиите се появи предположението, че "Тотема инженеринг" е завъртяла нелегална схема при изграждане на блок II на ТЕЦ "Марица-изток 3". фирмата спечели конкурса за изграждане на инсталацията за обезводняване на гипсовата суспензия.
Секретарката обясни, че шефът й не е в офиса, тя не знаела къде е и нямала негов телефон.
"Помня, че "Тотема инженеринг" бяха на фургони в ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", докато работеха на централата. Това пък каза вчера бившият член на YC на компанията "Енел Марица-изток 3" Еленко Божков. Той представяше там държавата до 17 май 2010 г.

"Тотема" подписа договор през септември 2006 г. след конкурс за изграждане на инсталацията за I обезводняване на гипсовата суспензия, получена от работата на двете сероочистващи инсталации на централата. Проектът бе за 22 млн. евро.
Тази инсталация е част от екоподо-бренията, които направи италианската "Енел" по време на рехабилитацията на ТЕЦ-а, която завърши през 2009 г.

 

Още новини