Начало Новини Актуално Шел ще проучва за нефт и газ в блок Силистар в дълбоко Черно море

Шел ще проучва за нефт и газ в блок Силистар в дълбоко Черно море

Актуално
shell selistarКомпанията Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В., е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар в дълбоко Черно море. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Шел ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.
Роял Дъч Шел плс - компанията-майка на Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В., от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. Шел познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.
Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи.
Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок Силистар, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост. В напреднала фаза е и проучването в блок Хан Аспарух, за което бе сключен договор през 2012 г. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в него.

Още новини