Начало Новини Актуално Шефът на НАП Красимир Стефанов поиска данъчната тайна да отпадне

Шефът на НАП Красимир Стефанов поиска данъчната тайна да отпадне

Актуално

Стара ЗагораДанъчната тайна трябва да отпадне, за да бъдат публично обявявани резултатите от данъчните ревизии на фирми и граждани. За това настоя изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Сегашното ограничение не позволява осветляването на данъчните нарушители.

Въпреки категоричната си позиция за отпадане на тайната Стефанов така и не предложи подобна промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс заедно с останалите изменения, които ведомството му внесе в МС преди седмици. Самият Стефанов неотдавна отказа да отговори на в. "Сега" кои фирми и граждани ревизира НАП, въпреки че тази информация не представлява данъчна тайна. Тогава агенцията се оправда със секретността на личните данни.
Пак заради данъчната тайна скрита за обществото остава и приключилата преди седмица ревизия на НАП за имуществото на Ахмед Доган, поръчана от антикорупционната комисия на парламента, пише вестник Сега.
Данъчните подкрепят и предложението на ГЕРБ за промяна в закона "Кушлев", с която да се обърне доказателствената тежест и богатите да трябва да доказват произхода на парите и имотите си, а не това задължение да пада върху разследващите. При проверките на заведения по Черноморието се оказало, че почти всички големи дискотеки и барове се държат от подставени лица, което затруднява събирането на недекларираните данъци и търсенето на отговорност от истинските собственици.
"90% от най-големите дискотеки се водят на "млади момчета, родени през 1970 - 1975 г., които при нашите проверки изгарят, а реалните собственици стоят отстрани", обясни пред Би Ти Ви шефът на НАП. Именно тази практика налагала промени в закона "Кушлев". "В нашата страна, в която укриването на доходи и данъци е национален спорт, е добре законът да се промени в тази посока", коментира Стефанов.
В момента данъчните правят регистри на луксозните автомобили, които спират пред дискотеките по морето, описват и скъпите сгради в курортите. След това сверяват данните с информацията в общините и в КАТ за регистрираните собственици и ако се окаже, че някой има имущество, надвишаващо доходите му, ще бъде ревизиран, закани се Стефанов. Той уточни обаче, че след миналогодишната акция на НАП собствениците на яхти вече са взели мерки и могат да докажат доходите си.

Укриването на обороти по курортите се оказва в неподозирани мащаби, стана ясно още от думите на шефа на НАП. Един от собствениците на дискотека в Слънчев бряг, който участва в управлението на 16 фирми, дължи близо 1.5 млн. лв. за данъци и осигуровки, са установили ревизорите. Всеки сезон заведението се регистрирало на нова фирма на същия бизнесмен. "Възложена е ревизия и лицето ще отговаря солидарно с цялото си имущество за дълговете на фирмата", казаха от НАП. Друга дискотека е отчела 0 лв. оборот за целия месец юли, при положение че само на вечер събира по 3000 - 5000 лв. По решение на премиера Бойко Борисов данъчните проверки стават ежедневни, а обектите, които продължават да правят нарушения и след откритото данъчно наблюдение, ще бъдат запечатвани.
По данни на НАП има мрежи от данъчни служители, които съучастничат в нарушенията и са изградили чадър върху некоректните фирми. При него имало над 100 сигнала, които вече се разследват.

Четири от фирмите, които стопанисват развлекателни заведения на плажа, дори не са се регистрирали по ДДС, което значи, че обявяват годишен оборот под 50 000 лв. Стефанов обърна внимание, че е странно как изобщо въпросните фирми са взели плажовете на концесия, при положение че имат нищожен оборот и нямат никаква история, защото също са регистрирани на подставени лица.

Още новини