Начало Новини Актуално Шефът на БОП оглави ОД на МВР - Стара Загора

Шефът на БОП оглави ОД на МВР - Стара Загора

Актуално

Бившият началник на сектор Борба с организираната престъпност Алекси Алексиев оглави ОДМВР - Стара Загора. Заповедта беше съобщена лично от министър Цветан Цветанов пред състава на старозагорската областна дирекция. Алекси Алексиев ще изпълнява длъжността "директор" временно до провеждането на конкурс според изискванията на Закона за МВР.

"Смятам, че той попада в едно тежко наследство, но съм убеден, че с характера и професионализма си ще успее да се справи със ситуацията", заяви пред медиите вътрешният министър и допълни: "ОДМВР - Стара Загора, се нуждае от бърза промяна. От служителите се очаква да докажат професионализма си и могат да бъдат спокойни за своите постове. Тези, които не проявяват необходимия професионализъм или са участвали в нечисти действия, които уронват престижа на полицията, естествено ще се търси формата да бъдат освобождавани."
В Стара Загора министър Цветанов съобщи още, че е разпоредил извършването на комплексна проверка на Областната дирекция на МВР, пише вестник Старозагорски новини. Тя е провокирана след скандалното освобождаване на комисар Тончо Михайлов заради нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства (СРС) в едно от помещенията, в което се помещавали представители от Инспектората на МВР, проверяващи дейността му.
Всичко, което се констатира в хода на проверките по време на управлението на Тончо Михайлов, ще бъде изпратено в прокуратурата, за да се търси и наказателна отговорност за действията, които са били в ущърб на професионалните му задължения, категоричен е Цветанов.

Новият директор на ОДМВР - Стара Загора, Алекси Алексиев е на 42 години и е родом от Казанлък. Завършил е Висше военно училище "Васил Левски" - Велико Търново. Постъпил е на работа в МВР на 01.11.1991 г., като е заемал различни офицерски длъжности във II РПУ - София, РПУ - Казанлък. От 01.10.1995 г. е назначен на работа в РЗ БОП - Стара Загора, и от 08.06.1998 г. оглавява групата в Казанлък. От м.май 2007 г. е началник-сектор "БОП" в ОДМВР - Стара Загора. Семеен е, с две деца, едното от които днес е първолак.
На първия си брифинг вчера като директор на ОДМВР Алекси Алексиев съобщи, че има две основни задачи: да повиша доверието в Областна дирекция на МВР - Стара Загора, и самочувствието на колегите си. Те трябва да работят в спокойна среда и да доказват своя професионализъм, каза Алекси Алексиев.
В навечерието на първия учебен ден Цветан Цветанов призова за засилено полицейско присъствие около училища и междублокови пространства, за да се гарантира сигурността на децата. По данни на министъра, констатациите, които са направени при специализираните полицейски операции, показват все по-ниска възрастова граница на децата, употребяващи наркотици. Вече дори имало и непълнолетни, които разпространявали дрога.

Тончо Михайлов се оправдал пред министъра:
СРС-тата в помещението с инспекторите били от 1989 г.


- Министър Цветанов, каква е личната Ви оценка за бившия вече директор на ОДМВР Тончо Михайлов и как той е освободен - пенсиониран ли е или дисциплинарно уволнен?
- Той е пенсиониран, защото имам постъпило негово волеизявление от националното съвещание, което беше проведено. Но трябва да Ви кажа - обмислях варианта да назнача дисциплинарно производство, но щеше да отнеме повече време. И другото което е, че ОДМВР - Стара Загора, се нуждаеше максимално бързо да бъде освободен старият областен директор, за да може да се подобри климатът, а и да може служителите да споделят всичко това, което се е случило през управлението на Тончо Михайлов. Естествено всичко, което се констатира от проверките на Инспектората на МВР, и това, което ще бъде констатирано от комплексната проверка - всички материали се изпращат в прокуратурата, за да се търси и наказателна отговорност за действията, които са били в ущърб на професионалните му задължения.

- Говори се, че не 20 заплати ще получи Тончо Михайлов при пенсионирането си, а две. Кое е вярното?
- Знаете, че той е бил служител в МВР, после е бил освобождаван, а при всяко едно освобождаване служителят получава обезщетение, което се равнява на прослуженото време преди това. В момента не мога да ви отговоря, но при всички положения няма да получи 20 заплати, защото той е бил освобождаван и преди това.

- Казахте, че проверката на Инспектората в ОДМВР - Стара Загора, е приключила. Освобождаването на г-н Михайлов с нерегламентираното използване на СРС-та ли е свързано, или има нещо общо с разпространението на наркотици?
- Такава връзка не бих могъл сега да коментирам. Само мога да ви уверя, че всичко, което е констатирано от Инспектората, ние сме сезирали прокуратурата. Лично съм разговарял с главния прокурор, генералният комисар Калин Георгиев с директора на Инспектората Сергей Дамянов бяха в прокуратурата миналата седмица, тоест предприемаме абсолютно адекватни действия за излизане на истината за всичко онова, което се е случило по времето на управлението на г-н Тончо Михайлов.
Една от препоръките и изводите, които направи Инспекторатът, беше да се назначи комплексна проверка на Областната дирекция в Стара Загора. Съобразил съм се с тази препоръка и в момента се комплектува съставът, който ще дойде за комплексната проверка по всички направления на дейността на Областната дирекция в Стара Загора. Всичко, което бъде констатирано от проверката, също ще бъде дадено на Прокуратурата.

- Защо Алекси Алексиев е назначен временно за директор на ОДМВР - Стара Загора?
- Назначението на нов директор е временно, защото в момента по Закона за МВР единствената възможност за постоянно назначаване на директор е след като приключи процедурата по обявяването на конкурс. Така че до приключването на такава процедура назначаваме временно Алекси Алексиев.

- Кога ще обявите конкурса?
- Това са процедури, които за съжаление са наслагвани и в други областни дирекции от страната, така че не мога да ви отговоря конкретно на този въпрос.

- Кое натежа при избора на Алексиев, защото се спрягаха много имена в публичното пространство?
- Това, което натежа, е оценката и очакването, което има в обществото. И коментарите на немалка част от редовия състав на ОДМВР. Почти не чух нещо лошо, което да бъде свързано с Алекси Алексиев, и много благодаря за изразената активна гражданска позиция за оценката за професионалните качества на Алексиев. Без оценката на обществото, без оценката на редовите служители едва ли щях да взема подобно решение днес (б.р. - вчера).

- Досъдебното производство за констатираното подслушване продължава ли да бъде срещу неизвестен извършител и установен ли е произходът на СРС-тата?
- Все още е срещу неизвестен извършител. Това, което получих като обяснение от разговора, който имах с г-н Тончо Михайлов, всъщност той ми представи едно окръжно от Христо Величков, бившия шеф на полицията, 1989 г., в което пише, че могат да бъдат оборудвани подобни помещения за воденето на оперативни разговори с определени лица, което естествено за мен е несъстоятелно, защото знаете, че нормативната уредба доста се е променяла през последните 20 години. А това, което беше констатирано от ДОТИ, показва, че това устройство е в розетката на управляването за компютърната конфигурация. Когато разговарях с Тончо Михайлов, му казах, че през 1989 г. просто е нямало такава компютърна конфигурация, която да е била със съответните възможности. Така че това е монтирано в последните 3-4 години.

- Министър Цветанов, нека да уточним, обяснението, което Ви е дал Тончо Михайлов, е за заварени специални разузнавателни средства (СРС) от 1989 г.
- Точно така.

- Имало ли е и други помещения в ОДМВР, които също са били подслушвани?
- Заповедта, с която бях изпратил екипа от София, беше да провери само и единствено това помещение, за което имахме оперативна операция, че има подобни технически средства. Ако има съмнения, но нека да не го превръщаме това в параноя, но ако има съмнения, естествено ще се предприемат необходимите действия за проверка на тези служебни помещения. Искаме да гарантираме на хората, които се намират в тях, да бъдат спокойни, че няма нерегламентирано подслушване.

- Ще има ли други промени в ОДМВР - Стара Загора?
- След като се направи комплексната проверка, директорът ще е човекът, който ще предложи и възможни кадрови промени за оптимизиране работата на дирекцията. Това, което казах и на колегите, важно е всеки да си изпълнява служебните задължения - ще бъде оценен по достойнство.

- Има ли освободени полицаи от Тончо Михайлов и ще бъдат ли върнати в системата?
- Има освободени полицаи, това е един постоянен процес в системата на МВР. А дали ще има върнати, процедурата за връщане е доста по-сложна, отколкото навремето, когато действаше старият закон на МВР. Има обявяване на конкурси и правото на всеки един е да си кандидатства за работа на общо основание.

Интервюто е публикувано във вестник Старозагорски новини. В него са са използвани въпроси и на други медии

 

Още новини