Начало Новини Актуално Sharp разработи прозрачни соларни панели, които заменят прозорците на жилищата

Sharp разработи прозрачни соларни панели, които заменят прозорците на жилищата

Актуално
прозрачни соларни панели

Новите технологии имат най-голям шанс за успех, ако са лесни за интегриране и носят много ползи на потребителите. Точно по такъв начин стои въпросът с иновативните соларни панели, които са прозрачни и могат успешно да заменят прозорците на сградите. Новият вид соларни клетки е творение на японската компания Sharp.

Те не пропускат достатъчно светлина, за да заменят напълно обикновените прозорци, но успешно могат да се използват от архитектите за придаване на модерен акцент на новите сгради, като същевременно се гарантира енергийна независимост, съобщи Gizmodo, цитиран от kaldata.com. Технологията определено изглежда полезна и интересна, а ако бъде предложена и на достъпна цена със сигурност ще стане много популярна.

Класическите соларни панели се монтират на покривите на сградите, не са особено красиви и не се вписват в архитектурно отношение.

От Sharp предлагат своите панели под формата на пана за парапетите на балконите и прозорци на места, които са добре осветени по друг начин или нямат нужда от силна светлина.

Недостатък на прозрачните соларни панели е енергийната ефективност. Тя е само 6,8%, докато най-модерните класически панели достигат до 20% полезно конвертиране на светлината в електроенергия. Това обаче не притеснява Sharp, които пускат своето изобретение на пазара от началото на октомври в Япония.

Още новини