Начало Новини Актуално Шапът затвори пазара за живи животни в Могила

Шапът затвори пазара за живи животни в Могила

Актуално

Пазарът за живи животни в старозагорското село Могила е затворен заради регистрирания шап в югоизточните части на страната. Заповедта е от 18 януари т. г. и е подписана от кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Тържището няма да работи от идната събота!, информира Румен Бачийски, началник на отдел Общински пазари.

Забраната няма да отпадне до пълното ликвидиране на болестта, като предписанието е основано на Закона за местно самоуправление и местна администрация, Закона за ветеринарномедицинска дейност и Наредба No 17 от 2006 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на епизоотичното заболяване, съобщава вестник Старозагорски новини. Разпоредбата е съобразена и със заповедта на генералния директор на Национална ветеринарно медицинска служба в София д-р Йордан Войнов.
Случай на шап у нас не е засичан от 12 години. Заразната болест е открита при диво прасе, убито от ловци в района на Малко Търново - с. Кости, преди Нова година. Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за добитъка и може да доведе до тежки икономически поражения.

Още новини