Начало Новини Актуално Шалом дарява на Стара Загора книги за спасяването на българските евреи

Шалом дарява на Стара Загора книги за спасяването на българските евреи

Актуално
10 март - годишнина от Холокоста

По повод 10 март – Ден на жертвите на Холокоста и 68 години от спасяването на българските евреи, Регионалната организация на евреите (РОЕ) Шалом - Стара Загора ще дари на Регионалната библиотека Захарий Княжески комплект книги, посветени на спасяването на българските евреи, исторически романи и художествена литература от съвременни еврейски творци.

Дарението ще бъде връчено от Красимира Готева, председател на РОЕ Шалом - Стара Загора и от Ботьо Буков, известен старозагорски поет и журналист и член на организацията на 9 март от 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

На 10 март през 1943 година пловдивският Митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският Екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история.

Денят на Холокоста в България е обявен с решение на Министерски съвет и се чества от 2003 година.

Още новини