Начало Новини Актуално Сградите в България трябва да имат нулев разход на енергия в близко бъдеще

Сградите в България трябва да имат нулев разход на енергия в близко бъдеще

Актуално
сгради

Всички нови публични сгради до 2018 г. трябва да са с разход на енергия близо до нулата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на конференция за зеленото строителство. За жилищните сгради срокът е до 2020 г., като след това всички нови кооперации и блокове трябва да бъдат проектирани така, че да се захранват от собствени източници на енергия.

За да бъдат енергийно ефективни, върху покривите им могат да се сложат слънчеви батерии или да се инсталират мощности за производство на горива от отпадъци.
Изграждането на „зелени" сгради е изискване на Европейския съюз за максимално използване на алтернативните енергийни източници като слънце, вятър и вода, уточни Плевнелиев.
Регионалният министър коментира още, че за всички останали съществуващи сгради трябва да се предприемат мерки за обновяването им, което да позволи инсталиране на инсталации и батерии за производство на екоенергия.
По време на конференцията експерти от бранша коментираха, че строителството на енергийно ефективни сгради е с около 3% по-скъпо, но инвестициите се връщат много бързо, пише вестник Телеграф.

Според анализ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да се повиши енергийната ефективност в жилищния фонд, са необходими около 4 млрд. евро. Плевнелиев посочи, че са необходими големи инвестиции, но след това ще бъдат спестени по 560 млн. евро на година. По данни на министерството в страната има 3,7 млн. жилища, от които над 95 на сто са частни. Голяма част от тези апартаменти са строени през 60 и 80-те години и са с ниска енергийна ефективност. Панелните жилища, които се нуждаят от сериозно обновяване, са с площ от 53 млн. квадратни метра и в тях живеят 2,7 млн. български граждани, каза министърът. По разчети на министерството за един квадратен метър саниране на сграда са нужни около 150 лева.

 

солар солар

Още новини