Начало Новини Актуално Сградата на III основно училище в Стара Загора - опасна за живота и здравето на учениците

Сградата на III основно училище в Стара Загора - опасна за живота и здравето на учениците

Актуално
училище

Като особено опасно и мизерно определи състоянието на сградата на III основно училище "Кольо Ганчев" в едноименния квартал на Стара Загора директорът Иван Колаксъзов. Почти на всяка стая таваните текат. На входа - при вятър и дъжд - обилно тече, не капе, а тече!

В компютърния кабинет, където има много скъпа техника - положението е същото. Някои от стените в класните стаи са напукани и се ронят. Въпреки че на всеки прозорец сме сложили по два райбера, а някои сме заковали, при най-слабия вятър в стаите вее и навява. Много трудно се постигат изискваните от РИОКОЗ температури. Хидроизолацията е на такова ниво, че два-три пъти ни замръзва парната инсталация, с тревога споделя директорът.
Поредният повод за тревога е пропадането на септичната яма.
Това става на 19 октомври т.г. в 8.30 часа сутринта, след обилните дъждове. Веднага мястото е заградено и са поставени указателни табели. Инцидент с деца няма, но всеки момент ямата може да се запуши, което ще доведе до невъзможност да се ползват тоалетните и мивките.
Че положението в III ОУ е трагично, признават и от Община Стара Загора. "След получаване на сигнала за пропадналата яма комисия от инвеститорско звено посети на място училището, за да констатира проблема и да прецени какви действия следва да се предприемат - каза зам.-кметът на Община Стара Загора Мария Динева.- Относно състоянието на сградата, действително положението е трагично. Няколко пъти съм поставяла въпроса на вниманието на Постоянната комисия по образование. Но тъй като от общо 7 паралелки 5 са маломерни, е много трудна аргументацията да бъдат изразходвани над 500 000 лв. за извършване на основен ремонт." Зам.-кметицата е предложила училището да бъде преобразувано от основно в начално, тъй като само за най-малките деца паралелките са пълни, а след това да бъде пребазирано в свободното и напълно реновирано крило на Спортното училище, което е с отделен вход. Това предложение обаче не получава подкрепа. Сега този вариант е невъзможен за реализация, тъй като има решение на Общинския съвет в това крило да се настани Колежът по охрана и сигурност.
Зам.-кметът Мария Динева поема личен ангажимент да внесе предложението за основен ремонт на сградата, но в най-добрия случай това ще се случи през 2011 г.
Инициативен комитет от III ОУ организира снощи (20 октомври) общородителска среща под наслов "Да запазим школото на предците си!", на която бяха поканени кметът на общината, областният управител и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (поради късния час на събитието "Старозагорски новини" ще ви информира допълнително). Предварително беше известно, че се очаква да стартира подписка в защита на школото със 139-годишна история.
Проблемът със сградата на училището не е от вчера. На традиционното общоградско шествие, посветено на 24 май, единственото старозагорско училище, което не участва, беше III основно. В писмена докладна до кмета директорът Иван Колаксъзов тогава обясни решението на по-голямата част от учителския колектив с предубеждение и неглижиране на общинската администрация към повереното му училище, както и с демонстрирано нежелание за извършване на основен ремонт и създаване на нормални условия за водене на учебен процес.
"Никой от общинската администрация не реагира по никакъв начин на реакцията ни за 24 май - каза вчера пред медията ни  Колаксъзов. - Много отдавна трябваше да имаме канализация, но тя се прави най-напред за големците, които живеят в квартала. В това училище учеха 350 деца. Но след като не сме създали необходимите условия за учебно-възпитателна работа, си изгубихме 200 ученици. Т.е. към момента училището не е конкурентоспособно, въпреки че имаме много качествени учители. Родителите с право не си пускат децата при нас поради мизерната и опасна за живота и здравето им сграда. При извършен основен ремонт аз съм сигурен, че то ще стане европейски тип училище - едноетажно, близо до природата, спокойно и уютно."

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини