Начало Новини Актуално Сградата на библиотека Родина очаква спешен ремонт (видео)

Сградата на библиотека Родина очаква спешен ремонт (видео)

Актуално

библиотека Родина сграда ремонтСградата, в която се помещава библиотека Родина, на бул. Руски 17 в Стара Загора, е потенциално опасна. От 1953 година там не е правен основен ремонт. Покривът се руши, има течове и водата влиза в осветителните тела. Това крие риск от късо съединение в електрическата мрежа и пожар. В таванското помещение е хранилището и библиотечните единици там са застрашени от унищожаване от влагата.

Ръководството на библиотеката с основание е обезпокоено за сигурността на работещите в сградата и на нейните посетители, защото е възможно късо съединение и пожар, каза директорът Слава Драганова.

Според нея, статутът на сградата не е установен. Тя е била общинска собственост, след това държавна, но в момента не фигурира в регистрите на Областна управа - Стара Загора. Независимо обаче от собствеността, ремонтът на библиотеката може да бъде включен в проект през следващия програмен период 2014 - 2020 година, смята Слава Драганова.

Кметът Живко Тодоров е разпоредил проверка на собствеността на сградата и за изясняване на обстоятелствата чия отговорност е извършването на ремонт.
За разлика от притесненията, свързани с лошото състояние на сградата, служителите на библиотека Родина се радват на все повече посетители и твърдят, че старозагорци са четящи хора. За да отговорят на техните изисквания се осигуряват непрекъснато нови заглавия и фондът на библиотеката се дигитализира.

Библиотека Родина е една от най-старите библиотеки в България и най-старата в Старозагорска област. Дейността и започва през март 1860 г. с откриването на първото читалище в Железник по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци. През следващата седмица библиотека родина отбелязва 153 години от своето създаване.

илко груев

Още новини