Начало Новини Актуално Сформиран е Областен инициативен съвет за честването на 100 години от Балканската война

Сформиран е Областен инициативен съвет за честването на 100 години от Балканската война

Актуално
Заседание на Областния инициативен съвет

Под председателството на областния управител Недялко Недялков се сформира Областен инициативен комитет за честването на 100 години от Балканската война. Той се състои към момента от 25 членове - представители на 11-те общини от област Стара Загора, на обществени, граждански и патриотични организации.

За достойно отбелязване на великото за всички българи събитие, с решение на Министерски съвет от 10.02.2012 г., бе създаден Национален инициативен комитет, на който беше възложено изготвянето на План за националните чествания по повод 100 години от Балканските войни. Член на Националния комитет е Областният управител на област Стара Загора.

До края на седмицата сформираният Областен инициативен комитет ще излезе със свой областен план за честването на годишнината. В него ще залегнат всички инициативи, които ще се проведат в общините на територията на областта, както и такива, организирани от редица обществени и патриотични организации.

Международна конференция, документални и фото изложби, викторини, фестивали, филми, кръгли маси и дискусии, са част от инициативите в област Стара Загора. Всички общини изразиха готовност и за извършване на реставрационни дейности, почистване и възстановяване на войнишките паметници. В област Стара Загора са построени 147 военни паметника, като голяма част от тях са свързани с Балканската война.

Участниците в първото работно заседание бяха единодушни, че именно от Стара Загора трябва да започнат мероприятията и тук да бъде кулминацията на националните чествания на 100 години от Балканските войни, предвид историческите факти.

Именно в Стара Загора в църквата Свето Успение Богородично на 5 октомври 1912 година е прокламиран манифестът на цар Фердинанд за обявяване на война на Османската империя, а от 30 септември до началото на ноември Главната квартира на действащата армия е била разположена в мъжката гимназия Иван Вазов. В Стара Загора и региона е сформирана Осма пехотна тунджанска дивизия, като старозагорци вземат пряко участие в бойните действия и достойно изпълняват дълга си.

Очаквам и други ваши предложения и инициативи за достойно отбелязване на годишнината от Балканските войни. Смятам, че честванията в Стара Загора трябва да бъдат акцента в националните. Като председател на Областния инициативен комитет и областен управител ще подкрепям всички ваши инициативи и особено тези, които са насочени към подрастващото поколение, сподели Недялко Недялков.

Още новини