Начало Новини Актуално Сезират прокуратурата по две преписки в Мини Марица-изток

Сезират прокуратурата по две преписки в Мини Марица-изток

Актуално

Прокуратурата в Раднево е сезирана за търсене на наказателна отговорност по 2 от 38-те проверки, извършени през миналата година от отдел "Вътрешноведомствен финансов контрол" в "Мини Марица-изток" ЕАД, информира пресцентърът на дружеството. Новата структура е създадена в началото на септември и е част от политиката на ръководството за промяна на икономическата макрорамка на компанията.

Извършените проверки са по финансовата дисциплина на материалноотговорни лица, по сигнали и по изпълнението на сключени договори и годишни инвентаризации.
Извършен е предварителен контрол за целесъобразност и законосъобразност върху всички разходи над 700 лева без ДДС, извършени от дирекциите "Маркетинг" и "Инвестиции" и отделите на пряко подчинение на изпълнителния директор - "Безопасни условия на труд", "Специален", "Правна служба" и "Управление на персонала".
За направените проверки са издадени доклади, одобрени от изпълнителния директор и придружени с разпореждане за изпълнение на предписаните предложения. За изпълнението им от ревизираните обекти е върната обратна информация към отдела. За допуснатите нарушения по Кодекса на труда са наложени адекватни дисциплинарни наказания на виновните длъжностни лица.
От началото на 2010 година в обхвата на превантивния и текущия контрол влизат почивните станции на дружеството и извършването на проверки на материалноотговорни лица по годишен график. От началото на февруари ще бъде обхваната и дейността на трите рудника. Така ще се контролират всички разходи, извършвани в "Мини Марица-изток" ЕАД, пише вестник Старозагорски новини.
"Превантивният и текущият контрол, делегирани на отдела, и прякото му подчинение на изпълнителния директор на дружеството, заедно със санкциониращите функции, са важни за финансовото здраве на корпоративни структури от ранга на "Мини Марица-изток" ЕАД", се казва в прессъобщението.

38 проверки е извършил новият отдел за Вътрешноведомствен финансов контрол в "Мини Марица-изток" от създаването си през месец септември миналата година.


* * *

Проверките са по повод финансовата дисциплина на материално отговорни лица, по сигнали и по изпълнението на сключени договори и годишни инвентаризации.
Извършен е предварителен контрол за целесъобразност и законосъобразност върху всички разходи извършени в дружеството на стойност над 700 лева без ДДС в дирекциите „Маркетинг", „Инвестиции", отделите на пряко подчинение на изпълнителния директор - Безопасни условия на труд, Специален, Правна служба и Управление на персонала.
За допуснатите нарушения по Кодекса на труда са наложени дисциплинарни наказания, а с две преписки е сезирана Районната прокуратура в Раднево за търсене на наказателна отговорност, информира Дарик радио.

От началото на 2010 година в обхвата на превантивния и текущ контрол влизат почивните станции на дружеството, а от следващия месец - дейността на трите рудника. По този начин вътрешно ведомственият финансов контрол ще обхване всички извършвани разходи в цялата система на „Мини Марица-изток" ЕАД.

 

Още новини