Начало Новини Актуално Сертификати за брокерите на имоти очакват през 2011 година

Сертификати за брокерите на имоти очакват през 2011 година

Актуално
имоти

Европейски стандарт за работата на брокерите на имоти може да въведе ред на българския пазар. На това се надява браншът, който за първи път в близо 20-годишната си история получава регламентация на дейността си. Засега правилата, разработени от Европейския комитет по стандартизация (CEN), не са задължителни, но брокерските фирми вече започват преговори това да стане чрез въвеждането им и със закон.

Европейският стандарт за брокерите към момента действа в 31 държави, съобщи Свен Джонс от управата на Европейската конфедерация за недвижими имоти (CEI). У нас той вече е преведен и от средата на годината има статут на Български държавен стандарт. С него се регламентират всички аспекти на тази дейност - договори с клиентите, услугите, които те да изискват, правилата за предлагане на имоти, квалификацията на работещите в бранша, застраховане на професионалния риск. Българският институт по стандартизация работи и по създаване на система за сертифициране, както и на сертифициращ орган, в който вероятно ще има представител на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), пише вестник Пари.
Първите сертификати се очакват догодина. На практика у нас ще се сертифицират агенциите за имоти, които в БДС вече фигурират под термина брокери. Работещите на трудови договори в тези дружества ще са със статут на агенти, уточни председателят на НСНИ Лъчезар Искров. Според него едно от най-важните изисквания по новия стандарт е квалификацията, тъй като в момента на пазара на имоти у нас посредничат и хора без средно образование. Европейската практика е тя да се придобива след обучение от поне 4 семестъра по основни дисциплини, засягащи пазара на имоти, посочи той.

Новите правила за работа на брокерите ще извадят бранша на светло и ще защитят потребителите при сделките с имоти. По данни на НСНИ в момента у нас са регистрирани над 12 000 фирми, в чийто
предмет на дейност влиза и посредничество с имоти, но реално работят под половината. Практика са укриването на обороти, както и нерегламентираното посредничество от лица, които нямат такова право - адвокати и нотариуси. Според управителя на агенция Явлена Страхил Иванов това може да се пресече чрез задължителен регистър на брокерските фирми подобно на строителите и проектантските организации. Той може да се ползва и за данъчни цели, защото няма как агенция с 15 души на щат да има една сделка на месеца, посочи Иванов.

Потребителите също ще са по-защитен и, защото в стандарта е ясно разписано какви услуги да очакват от брокерите. Например, за да предлага даден имот, брокерът задължително трябва да е направил оглед и да има договор с продавача. Това ще пресече практиката в порталите за имоти едно жилище да се предлага от 5-6 агенции, без собственикът да има договор с нито една. При подписването на такъв продавачът трябва да получи информация за пазарните цени, разчет на очакваните разходи по реклама на имота, стратегии за предлагането му, както и съвет за възможностите за повишаване на стойността му. Купувачът от своя страна може да очаква пълно описание на имота, подробна информация за разходите по придобиването му, документи, доказващи собствеността на продавача, също така подробности за инфраструктурата и градоустройството на района. Договорът с брокера се сключва за определен срок, като в него се записва дали той ще представлява само едната страна по сделката, или ще посредничи и за двете. Свен Джонс обясни, че в европейския стандарт няма определено изискване, а се зачитат практиките в отделните държави. Размерът на брокерските комисиони и начинът на плащане също не подлежат на регламентация.

Павел Кърлев, председател на Федерацията за защита на потребителите: На потребителите се гарантира информиран избор

Европейските стандарти за брокерските услуги са от полза за крайния клиент, тъй като гарантират информирания му избор при покупка на имот. Само в 7 европейски страни има законова защита на потребителите при сделки със собственост. Ние също опитахме да включим такъв раздел в Закона за защита на потребителите, но не стана. Другият положителен елемент е професионалната застраховка на брокерите. Във Великобритания например има Бюро за съвети на гражданите. Дори консултациите за чисто битови проблеми там са застраховани в случай на жалба.

Киркор Аждерханян, Френска федерация на недвижимите имоти: Във Франция изискват университетско образование

За да станеш брокер на недвижими имоти във Франция, трябва да имаш 5 години университетско образование по тази специалност и да те приемат за член в браншовата организация. Подобно членство се получава трудно, а се губи много лесно. Тази регулация обаче гарантира сигурност на сделките и защитава потребителите. Именно тази система обаче ни помогна да преживеем сравнително безболезнено кризата. Причината е, че брокерите правят и проверка на финансовите възможности на купувача. Това допринесе за по-малкото лоши вземания от страна на банките и за сравнителната стабилност на пазара на имоти.

Жилищата в България продължиха да поевтиняват. Средната пазарна цена през третото тримесечие на годината е намаляла до 959.79 лв./кв. м

С още 1.2% са намалели цените на жилищата през третото тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Намалението на цените е малко по-високо спрямо вторите три месеца на годината, когато то е било едва 0.8%. През първото тримесечие спадът е бил най-силен - 2.3%, отчетоха статистиците.
По техни данни от миналата лято насам цените на жилищните имоти в страната са паднали с 6%.
Намаления на продажните стойности са регистрирани в 16 областни града в страната,
като най-значителен е спадът в Габрово - 8.6% спрямо предходното тримесечие. В останалите градове има ръст, като за София той е 2.2%. Останалите по-големи градове се нареждат в редиците на намаляващите цени, като за Пловдив спадът е 2.9%, за Варна - 2.3%, а за Бургас - 5.4%.

Средната пазарна цена на жилищата в страната през третото тримесечие на годината е намаляла до 959.79 лв./кв. м. Най-високи са средните цени в София - 1593 лв./кв. м, следвана от Варна с 1557 лв./кв. ми Бургас с 1165 лв./кв. м. Статистиката следи цените на реално продадени от домакинствата апартаменти в областните центрове. От наблюдаваните имоти се изключват новопостроени апартаменти, къщи и луксозни жилища.

Още новини