Начало Новини Актуално Сертификат ISO 14 009 за общинската администрация на Стара Загора

Сертификат ISO 14 009 за общинската администрация на Стара Загора

Актуално

Общинската администрация на Стара Загора получи вчера сертификат за качество по международния стандарт ISO 14 009 за управление на въздействието на околната среда. Той е за сградата на Oбщината и дейностите, които се извършват в нея. "Това е висока оценка, че по отношение на екологията, администрацията следва европейските стандарти - каза при връчване на плакета Калин Панев, директор на сертификационното Bureau Veritas за България.

Сертификационният одит, който завърши с положителен резултат, е проведен в средата на ноември т.г.
Обхватът му е "Административно, правно и информационно обслужване на граждани и юридически лица". Сертификатът е акредитиран от кралската служба на Великобритания UKAS и от американската служба за акредитация ANAB, пише вестник Старозагорски новини.
"Сертификатът е безспорно доказателство, че на територията на общинската администрация на Стара Загора хората вземат мерки за намаляване ползването на изчерпаеми източници - каза г-н Панев. - Тук отпадъците се сепарират и управляват по подходящ начин и не създават опасности за околната среда. Макар и административна, в сградата има също опасни отпадъци - акумулатори, акумулаторни батерии и пр. Колкото повече се сертифицират такива организации, толкова по-добре се разходват изчерпаемите природни източници и по-малко се замърсява околната среда. Този подход би могъл да се разглежда като упражнение, което в бъдеще ще се мултиплицира. То само по себе си намалява вредното въздействие върху околната среда. Следващата стъпка е разширяване обсега на сертификация. Може да се подходи към глобално управление на отпадъците на територията на общината. Но това в най-добрия случай ще се случи след 2012 г.
"2009 година е щедра на добри оценки в дейността на Общината - каза на брифинг по повод сертифицирането кметът проф. Светлин Танчев. - Потвърждаването на кредитния ни рейтинг ни позволява да получим кредити с много нисък лихвен процент, което ни дава възможност да работим по различни проекти. За мен е висока чест да получа националната награда "Сграда на 2009 г." за Регионалния исторически музей. Настоящият сертификат доказва, че Общината е обърната с лице към екологичните проблеми. Заедно със специализираните ведомства ще се стремим към по-пълното им разрешаване."

Още новини