Начало Новини Актуално Сероочистването в ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово е 98 - 99%

Сероочистването в ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово е 98 - 99%

Актуално

Сероочистване ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово

Безопасността е приоритет на първо място за ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Разбираш го, още когато прекрачиш портала на централата. Първата работа е да преминеш през инструктаж, който съвсем не е формален. Може да е по американски, нали сме на територията на американска компания. Обясняват, че е стил на марката Ей И Ес.

Всички в централата край Гълъбово знаят, че МОГАТ ДА СПРАТ КАКВАТО И ДА Е РАБОТА, АКО ВИДЯТ ИЛИ ПОЧУВСТВАТ НЕЩО НЕБЕ3ОПАСНО, пише вестник Национална бизнес поща.

Такъв приоритет е, че даже сме склонни да спрем централата, ако е необходимо и в противен случай бихме поставили хората под риск, категоричен е директорът Рой Рийд. Това е едно от нещата, които най- много харесвам в Ей И Ес, добавя той.
Най-натоварено в централата е през пролетта и есента, когато част от блоковете се изключват за рутинни дейности по ремонт и поддръжката. Върховите товари обикновено са през зимния период. Променливото електропроизводство от вятърните генератори започна да се отразява съществено на електроенергийната система, респективно на товара на Ей И Ес.

Когато задуха, натоварването спада. Процесът на промяна се координира в командна зала. На 26 юли дежурният инженер на смяна Христо Христов поглежда към таблото и казва - в момента сме на 343 мегавата брутен товар... Намираме се в една от най-модерните командни зали за управление на ТЕЦ, подчертава той. И цялата централа Ей И Ес е модерна, в пълно съответствие с последните изисквания на ЕС. Сероочиства- нето тук е 98 - 99%, докато другите централи трудно достигат 96%, обяснява инж. Христов. Централата има МНОГО ГОЛЯМ ДИАПАЗОН НА РЕГУЛИРАНЕ НА МОЩНОСТТА. Минималната е 150 мегавата, т.е. 50%, докато другите централи трудно намалят с повече от 30-40%. Питам в такива моменти ли е екшънът тук, а отговорът е - не, нормална процедура е. В командна зала става напрегнато единствено при аварийна ситуация. На екрани в залата могат да се видят всички моментни параметри - СЕРНИ ОКИСИ, АЗОТНИ ОКИСИ, КИСЛОРОД, както и огромен брой технологични параметри. Всичко, вкл. котелът и турбината, се контролира и управлява от тук.

С данните, които имат дежурните, във всеки момент разполага на компютъра си в кабинета и директорът Рийд. Обичам да гледам момчетата спокойни, да изглежда така, сякаш не правят нищо, казва с усмивка той. И уточнява - в командната зала са най-квалифицирането ни хора. Друга важна част в централата е котелното помещение. Заместникът на Рой Рийд инж. Тодор Бележков сочи енергийните котли, вентилаторите редом до тях. Обяснява, че тук се изгарят лигнитните въглища, а генерираната пара се подава към турбината за производство на електроенергия.

В МОМЕНТА КОТЕЛ 2 Е В РЕЗЕРВ с отворен вентилатор и имате рядката възможност да видите как изглежда отвътре, казва той. В съседния работещ котел температурата в горивната камера е с впечатляващите 1000 градуса.

Асансьор ни изкачва на 100 метра височина - покрива на котела. От това място ПО-ВИС0КА Е САМО ОХЛАДИТЕЛНАТА КУЛА - 136 м - любимото място е на Рой Рийд заради панорамната гледка към цялата централа. Вижда се откритото въглищно стопанство (Ей И Ес държи на склад около 250 000 т въглища), варовиковото стопанство, в синьо грее силоз за дънна пепел, има и още три за летлива пепел и два за гипс. ДЪЛЪГ 4.5 КМ ТРЪБЕН ТРАНСПОРТЬОР ОПАСВА ЦЯЛАТА ЦЕНТРАЛА. Тръгва от силозите, върви през Обручище, може би е най-дългият в България. Гумената лента, затворена във вид на тръба, е покрита - за предотвратяване на разпрашаването на пепелината. Откарва я до място за разтоварване, откъдето изминава още 4.5 км с камиони до депото за депониране.
От покрива на котела се виждат добре и ОТКРИТАТА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА УРЕДБА С НАПРЕЖЕНИЕ 400 КИЛОВОЛТА и двата далекопровода на Ей И Ес Гълъбово, които пренасят произведената електроенергия до подстанция Гълъбово.

Поемаме към съоръжението за депониране на отпадъци. Пътят се извива от едната страна край къщи и дворове, от другата на места е на метри от транспортьора. Край предното стъкло на колата прелита щъркел. Има и яребици, зайци. ПТИЦИТЕ И ЖИВОТНИТЕ УСЕЩАТ, ЧЕ СА В БЕЗОПАСНА ЗОНА От транспортьора не се чува никакъв шум. Ей И Ес Гълъбово е една от най-тихите централи.

В съоръжението за депониране след месец предстои финално закриване на първа фаза, разказва инженерът по експлоатация Петър Тонев Петров. Работи оросителна система, патент на Ей И Ес, която поддържа пепелината влажна, за да няма запра- шаване. Строи се втора клетка, която по график ще е готова в края на следващата година. И ТЯ ЩЕ Е ПОКРИТА С ГЕОМЕМБРАНА, ще има дренажен слой от речен чакъл и всичко необходимо по високите еко стандарти.
Местните хора бяха притеснени, когато започнахме работа по този проект, не вярваха, че ще направим това, което обещавах ме. Но сега са доволни от Ей И Ес, споделя Рой Рийд. Смятам че Ей И Ес има положително въздействие за подобряване качеството на живот в района, добавя той.

 

Още новини